Web Analytics
scris joi, 21.03.2024

Constatările BNS: Noua lege a pensiilor interzice cumulul pensiei cu salariul până la 70 de ani

Sindicaliștii de la BNS spun că noua lege a pensiilor ar interzice cumulul pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani.

Constatările BNS: Noua lege a pensiilor interzice cumulul pensiei cu salariul până la 70 de ani

Citește și: Profesorul de sport de la „Brătianu” rămâne în arest preventiv


Conform textului noii legi a pensiilor, promulgată de președintele României în noiembrie 2023, persoanele care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. Într-un comunicat emis joi, 21 martie, cei de la BNS remarcă o ambiguitate prezentă la art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023. ”Normele mai sus-menționate nu sunt corelate cu prevederile art. 56 din Codul muncii, care prevăd posibilitatea continuării activității persoanei care îndeplinește condițiile cumulative de pensionare în baza aceluiași contract individual de muncă; Se încalcă principiul legii secundare, în sensul că normele de aplicare ale Legii nr.360/2023 adaugă la lege. În plus, se instituie situații discriminatorii între pensionari”, spun sindicaliștii.

Citește și: Crește valoarea tichetelor de creșă, din aprilie


Cei de la BNS mai susțin că pensionarii din România au cel mai mult de suferit. Ei vor fi puși în situația de a renunța la continuarea activității lor la o vârstă la care se bucură de o experiență importantă sau vor fi puși în situația de a renunța la pensie, un drept câștigat.
În ceea ce-i privește pe angajatorii, ei vor fi puși în situația să renunțe la profesioniști, obligați să opteze pentru pensie. ”Noua lege a pensiilor instituie, practic, interzicerea cumului pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, chiar dacă se referă la posibilitatea de a opta între pensie și continuarea activității”, constată BNS. Reprezentații Blocului Național Sindical (BNS) spun că vor pregăti o notă de fundamentare și un proiect de lege care să îndrepte aceste ambiguități din legea intrată în vigoare anul trecut.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *