Constantin Istrătescu: „Să-i spuneţi lui Gogu Davidescu că mănâncă căcat! Iertaţi-mi cacofonia…”

de | 25.07.2013 19:21 | Dezvăluiri

# Ursul brun de la AJVPS contra cerbului lopătar din Trivale. De vreo lună încoace, un vacarm de nedescris tulbură liniștea jivinelor și a tăietorilor de pădure care-și încrucișează la luptă dreaptă ghearele și drujbele în sălbaticul fond de vânătoare situat în zona Râul Târgului, punctul Portăreasa.

Un așezământ silvico-cinegetic care pare a ilustra la fix zicala cu unde a înțărcat Mutu, ba chiar și Chivu, iapa. E atât de nașpa drumul încât, atunci când ajungi la destinație cu stomacul deja năvălit în gură din cauza hurducăturilor din mașină, nu poți să tragi decât concluzia dreaptă că ești prost de dai în gropi. Ăsta este unicul sentiment pe care-l ai, după ce-o cotești șerpește pe lângă lacul Pecineagu, pornind într-o ascensiune amețitoare, în înjurăturile suspensiilor și cauciucurilor de la mașină, până unde face cucurigu cocoșul de munte. La final, după ce-ți tragi un pic sufletul și-ți îndeși la loc stomacul în stomac, constați că n-ai făcut totuși drumul degeaba. Pentru că, exact în punctul în care fondul de vânătoare se revarsă din munte, năvălind în drumul forestier care urmează un pârâu învolburat, am dat peste unul din pitoreștile bârloguri imobiliare ale marelui „urs” de la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS-Argeș), Constantin Istrătescu. Om aflat de mai bine de trei decenii în vârful lanțului trofic al vânătorilor, care cică s-a îndrăgostit atât de mult de Asociația pe care o conduce, încât a pus la cale chiar căsătoria acesteia cu una din proprietățile sale. Asta după cum spunea o informație pe care am primit-o de la mai multă lume, printre care și fostul prefect Gogu Davidescu. Mai precis, să se oficieze în fața ofițerului stării imobiliare unirea destinelor financiare dintre o suprafață a AJVPS, situată în atractiva zonă de la Cabana Voina, și terenul lui Istrătescu aflat exact la Portăreasa, unde vă povesteam că ne-am cocoțat nu demult, să-l putem admira în habitatul său natural.

Cum și-a vârât Istrătescu un teren exact sub fundul unei cabane a AJVPS

Vorbeam la început de hărmălaia care de vreo lună încoace a tulburat liniștea și ordinea publică a vânatului și tăietorilor de lemne din vecinătatea proprietății șefului AJVPS, Constantin Istrătescu, de la Portăreasa. Vacarmul provenea de la lucrările înverșunate de împrejmuire cu gard de oțel și betonat la bază a terenului lui nea Costică, precum și de modernizare și extindere a căbănuței de vânătoare din interior, aparținând AJVPS. Da, ați înțeles foarte bine, fix pe terenul lui Istrătescu, în suprafață de circa 1.000 mp, s-a nimerit să se afle și o căbănuță a Asociației, o căzătură răpciugoasă până nu demult, dar care a prins puțin verde în obraji, de când cu modernizarea și ridicarea gardului făcute în această perioadă. Cum a ajuns șeful AJVPS să-și îndese propriul teren exact sub fundul cabanei aparținând Asociației pe care o conduce? E o poveste mai lungă și mai veche. Petrecută prin anii 2004-2005, când un proprietar de prin Dâmbovița a beneficiat de o norocoasă restituire a mai multor hectare de teren forestier la Portăreasa, iar Constantin Istrătescu s-a dovedit la fel de norocos, după ce a cumpărat de la proprietarul cu pricina, la un preț de vânat mic, o suprafață consistentă, printre care și mia de metri pătrați pe care se afla cabana AJVPS. Care avea să-și dovedească utilitatea imobiliară abia astăzi, când, după cum spun gurile rele, toată suprafața trebuia îmbrăcată, fardată și rujată, pentru a fi măritată. Și cu atâta rapiditate s-au comis lucrările de turnare a fundației și ridicare a gardului de împrejmuire, precum și de modernizare a cabanei, încât nu este exclus ca la muncă să fi fost scoși și urșii din zonă, nu numai inimoșii paznici de vânătoare ai AJVPS, oameni mereu săritori în sprijinul lui Istrătescu în astfel de ocazii, sub aplauzele financiare ale sponsorilor vânători, dornici să sară și ei în ajutor, fiecare cu ce poate, ca să se dea gata treaba mai repede. Dacă s-or fi obținut pentru lucrările executate și ceva autorizații de construcție de la Primăria Lerești, pe teritoriul căreia se află terenul și cabana, dacă s-or mai fi luat și alte avize cum obișnuiește legea să ceară în astfel de ocazii, n-au știut să ne spună nici măcar măgarii ciobanilor care tranzitează zona. Doar un râs, tolănit la soare și plin de purici, ne-a râs în nas și ne-a scuipat când a văzut că-l deranjăm cu întrebări tâmpite, despre autorizații de construcție și alte asemenea hârțogării.

Cum ar fi trebuit să funcționeze schimbul de terenuri

De ce-o fi dat atâta zor șeful AJVPS cu împrejmuirea terenului din Portăreasa și întremarea cabanei de la stadiul de răpciugă până la cel de gloabă? După cum spune același Gogu Davidescu, Istrătescu este un tip foarte disciplinat. Practic, el n-ar fi făcut nimic altceva decât să ducă la îndeplinire o înțeleaptă hotărâre a comitetului de conducere al AJVPS care, la ultima sa ședință, a decis, cu o ploaie de voturi pentru și doar o singură abținere, că directorul Constantin Istrătescu are sarcina să ducă la grabnică îndeplinire un foarte meșteșugit schimb de terenuri. După următorul desfășurător: se ia terenul lui Constantin Istrătescu de la Portăreasa, împrejmuit în regim de urgență și înzestrat și cu căbănuța AJVPS pe dânsul și se schimbă cu un alt teren, de 1.500 mp și aparținând AJVPS, situat vizavi de Cabana Voina, exact unde este perimetrul construibil mai bun. Mai clar spus, se schimbă cei 1.000 mp ai lui nea Costică, aflați unde hibernează ursul și are cap de linie vulturul de stâncă, cu 1.500 mp ai AJVPS, localizați la o aruncătură de băț de Voina și dotați cu acces facil la utilități, plus o frumusețe de drum, abia modernizat din fonduri europene. Deci, ca să fie și mai clar, AJVPS-ul condus de Constantin Istrătescu i-ar fi trasat sarcină șefului său, Constantin Istrătescu, să cedeze Asociației terenul din munți, pe care doar cineva foarte disperat ar oferi 1 euro/mp, primind în schimb de la aceeași Asociație un alt teren, de 1.500 mp, lângă Cabana Voina, care mustește de apă, curent electric și asfalt de calitate, pentru care un preț de 15 euro/mp reprezintă un minim de la care se poate urca și până la 25-30 euro/mp, dacă se dibuiește un client bun pentru vânzare. Unde am mai văzut noi filmul ăsta, cu luatul unui teren ieftin și schimbatul cu un teren înzecit ca valoare? Parcă la Gigi Becali, dar să tăcem chitic, să nu le dăm și altora idei.

Istrătescu s-a învecinat cu AJVPS-ul și la Voina

Povestea devine și mai interesantă după ce afli că șeful AJVPS are și el teren la Voina, proprietate proprie și personală, în suprafață de 1.000 mp, situat unde credeți? Exact cum îi place lui, gard în gard cu cei 1.500 mp ai Asociației, pe care cică ar vrea acum să-i schimbe cu grohotișul din Portăreasa. De altfel, nici gardurile nu diferă la Voinea între terenul său și cel al Asociației, dovadă că cele două proprietăți sunt surioare încă de pe vremea când au fost cumpărate și împrejmuite cu garduri siameze, dintr-un lot mai mare, pe care fusese pus în posesie, chiar și în stare de deces, tatăl unui fost paznic de vânătoare. Dar asta este deja altă poveste vânătorească, poate o să v-o spunem altă dată. Cert este că, trăgând linie, măsurând, împușcând și adunând, socoteala ar ieși în felul următor. Prima mutare a fost să se pună gard, să se dea un pic cu mătura prin curte și să se vopsească nițel cabana de la Portăreasa, totul făcut cu personalul AJVPS, ca să crească un pic valoarea proprietății din munte. Astfel încât să nu bată prea tare la ochi, ca un pumn de-al lui Vladimir Klitschko, diferența de valoare cu terenul de la Voina, de care AJVPS-ul ar urma să se debaraseze la schimb cu terenul lui Istrătescu învecinat cu ursul brun și, un pic mai la deal, cu capra neagră. La finalul operațiunii, toată lumea mulțumită. AJVPS-ul pune mâna de la Istrătescu pe un teren ieftin și pe propria cabană, iar Istrătescu primește în silă, la schimb, cei 1.500 mp ai Asociației de la Voina, unindu-i astfel cu ceilalți 1.000 mp pe care îi avea deja. Și-uite așa, mai matematic vorbind, în locul unei proprietăți care mare minune să valoreze 1.000 de euro, nea Costică Istrătescu ar primi în dar de la propria Asociație un teren de cel puțin 20 de ori zdravăn ca valoare. C-așa e-n tenis, dar și la vânătoare, dacă ești lunetist de mare elită financiară.

Constantin Istrătescu: „Terenul l-am dat în folosinţă gratuită membrilor AJVPS”

Până aici, lucrurile păreau plauzibile, că s-au mai văzut destule astfel de schimburi de terenuri meșteșugite, adevărate jonglerii imobiliare crescătoare de avere. „Să-i spuneți lui Gogu Davidescu că mănâncă căcat! Iertați-mi cacofonia…”, a fost însă reacția viguroasă a șefului AJVPS, Constantin Istrătescu, despre toată afacerea. El a confirmat că terenul din Portăreasa îi aparține, mai puțin cabana, care este a AJVPS, dar a negat cu înverșunare clocirea vreunui schimb cu terenul AJVPS situat la Voina. Mai mult, Istrătescu spune că a dat în folosință gratuită, „pe un număr foarte mare de ani”, terenul de la Portăreasa, membrilor vânători ai Asociației. Legat de presupusul vot din conducerea Asociației, prin care s-ar fi dat undă verde schimbului de terenuri, nea Costică a spus că a existat, într-adevăr, o astfel de propunere, venită de la un „apropiat al lui Gogu Davidescu”, tocmai pentru a se crea artificial un scandal care să se speculeze mai departe. „Toată lumea a votat împotriva efectuării acestui schimb. Inclusiv Constantin Istrătescu a votat împotrivă”, ne-a asigurat șeful AJVPS, negând categoric posibilitatea efectuării unei asemenea tranzacții.

Gogu Davidescu: „O să depun la Parchet o plângere cu toate măgăriile lui Istrătescu”

De partea cealaltă, și Gogu Davidescu s-a enervat și ne-a spus că în perioada imediat următoare se va consulta cu un avocat și va depune la Parchet o plângere penală împotriva lui Constantin Istrătescu, în care va menționa toate „măgăriile” făcute de acesta, dar și de apropiații săi, asigurându-ne că sunt foarte multe. „N-o să solicit doar cercetarea schimbului de terenuri de la Portăreasa și Voina, care din informațiile mele a fost aprobat în Consiliul de Administrație al Asociației, dar au fost mai multe astfel de schimburi dubioase, plus multe-multe alte măgării pe care le voi menționa în cuprinsul plângerii pe care o voi face la Parchet”. Fostul prefect Davidescu se mai află într-un litigiu cu conducerea AJVPS, după ce a contestat în instanță trecutele alegeri, pe care le consideră nestatutare. „Până la judecarea procesului, eu sunt prim-vicepreședinte pe probleme de vânătoare al AJVPS. În această calitate o să depun și plângerea, pentru că m-am săturat de atâtea hoții și minciuni”, ne-a spus iritat Gogu Davidescu, hotărât să-l ia pe taurul, pardon, pe „cerbul” Istrătescu de coarne.
Material realizat de Mihai BĂDESCU

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii