Web Analytics

Consiliul Judeţean schimbă regulile de acordare a finanţării proiectelor culturale

de | 4.05.2017 18:22 | Dezvăluiri

6 01# După ce a ieşit scandal cu proiectele girate de binomul Florin Tecău-dr. Claudia Radu (foto)
După campania Jurnalului de Argeş privind proiectele culturale îndoielnice sau inutile care au absorbit circa 100.000 de euro de la bugetul judeţean, în anii 2014 şi 2015, iată că a fost conceput un nou regulament din care au fost eliminate toate neregulile semnalate de noi. A dispărut finanţarea retroactivă a activităţilor, precum şi cheltuielile cu echipamente care vor rămâne în proprietatea solicitantului. Ba mai mult, Consiliul Judeţean Argeş nu va mai accepta la plată nici proiectele care prevăd remuneraţii pentru beneficiarii finanţărilor nerambursabile.

Consiliul Judeţean nu mai dă bani retroactiv

6 MihailOprescuÎn acest an, CJ Argeş pune la bătaie suma de 200.000 lei pentru finanţarea proiectelor culturale care vor promova judeţul nostru.  Potrivit dispoziţiilor noului regulament elaborat de Consiliul Judeţean Argeş, în acest an nu se vor mai acorda finanţări nerambursabile pentru activităţi care presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului şi nici pentru cheltuieli care se constituie, într-o formă sau alta, în remuneraţie pentru membrii organizaţiei. Cu alte cuvinte, CJ Argeş nu va mai finanţa din bani publici costume de scenă (cum s-a întâmplat în cazul solistului Iulian Selea), drone (cum a fost cazul proiectului „O călătorie vizuală de sus, pe plaiuri argeşene”, al lui Mihail Oprescu) sau alte echipamente care vor rămâne în proprietatea beneficiarului finanţării, odată cu finalizarea proiectului. Se presupune că solicitanţii finanţărilor sunt adevăraţi profesionişti care deţin ei înşişi echipamentele necesare derulării activităţilor culturale propuse. De asemenea, nu vor fi aprobate nici proiectele care conţin remuneraţii pentru membrii asociaţiei care solicită finanţarea, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul proiectului dansatorilor de la Starfix, grupaţi în Asociaţia Masterclass, care s-au plătit pe ei înşişi pentru a dansa pe scena unui festival de modă studenţesc organizat, în 2014, cu bani de la bugetul judeţean.
6 seleaUn alt principiu care va sta la baza atribuirii contractelor de finanţare nerambursabilă în acest an este neretroctivitatea. Ceea ce înseamnă că nu vor mai primi fonduri proiectele ale căror activităţi s-au încheiat înainte de semnarea contractului de finanţare. Din regulament a fost exclus şi cumulul, în sensul că aceeaşi activitate nu poate beneficia de atribuirea mai multor contracte de finanţare nerambursabilă de la aceeaşi autoritate finanţatoare. Cum a fost cazul proiectului „O călătorie vizuală de sus, pe plaiuri argeşene”, finanţat şi în 2014 şi în 2015 de CJ Argeş, cu suma totală de 32.000 lei sau al festivalului de dans „Cupa Argesis” organizat de trupa Starfix, finanţat doi ani consecutiv cu suma totală de 28.000 de lei. Vor fi eliminaţi din start şi solicitanţii care nu au respectat un contract de finanţare anterior sau cei care au prezentat declaraţii inexacte la o participare anterioară.

Beneficiarii proiectelor trebuie să fie argeşeni

6 CarmenNicolescuPotrivit noului regulament elaborat de Consiliul Judeţean, finanţări de la bugetul local pot primi proiecte culturale din domeniile artelor spectacolului (teatru, dans, muzică, operă etc), artelor vizuale, literaturii, filmului, patrimoniului material şi imaterial, arhitectură, design, educaţie culturală, intervenţie culturală, precum şi proiecte interdisciplinare. CJ Argeş va asigura maxim 90% din bugetul total al proiectului sau acţiunii, diferenţa urmând să fie acoperită din resursele proprii ale solicitantului sau ale partenerilor ori din alte surse. De asemenea, beneficiarii proiectelor (grupul ţintă) trebuie să fie din judeţul Argeş.
Ca şi în anii anteriori, proiectele culturale vor fi evaluate şi avizate de o comisie constituită la nivelul Consiliului Judeţean. Criteriul de acordare a finanţării este punctajul total cel mai mare al proiectului, desemnarea proiectelor câştigătoare urmând să fie făcută în ordinea descrescătoare a punctajelor. Plăţile se pot realiza în două tranşe, în raport cu faza proiectului şi cheltuielile aferente, însă prima tranşă nu poate depăşi 30% din finanţarea acordată, diferenţa fiind plătită la încheierea proiectului. Pe parcursul derulării contractului, beneficiarii finanţărilor au obligaţia să prezinte Consiliului Judeţean o raportare intermediară (depusă înainte de solicitarea tranşei finale) şi o raportare finală, ce va fi depusă în termen de 30 zile de la încheierea activităţii şi va cuprinde obligatoriu justificarea cheltuielilor la nivelul întregului proiect. Beneficiarii care nu vor depune rapoartele finale în termenul stabilit, nu vor putea obţine decontarea tranşei finale. În cazul rezilierii contractului ca urmare a neîndeplinirii clauzelor contractuale, beneficiarul este obligat în termen de 15 zile să returneze Consiliului Judeţean sumele primite. De asemenea, dosarul complet conţinând raportul final al proiectului trebuie păstrat timp de cinci ani în arhiva aplicantului pentru un eventual audit ulterior.

100.000 euro cheltuiţi pe proiecte inutile, în mandatul fostului preşedinte Florin Tecău

6 ConstantinPopescuÎn 2014 şi 2015, circa 100.000 de euro (436.995 de lei) de la bugetul Consiliului Judeţean s-au dus pe apa Sâmbetei, fiind înghiţiţi de activităţi culturale inutile care, în unele cazuri, au promovat mai mult judeţele limitrofe, decât Argeşul. Cei mai mulţi bani au fost aruncaţi pe proiecte penibile, fără nicio finalitate şi fără niciun control din partea instituţiei finanţatoare. Douăzeci şi şase de asociaţii şi persoane fizice au beneficiat de finanţări de la bugetul public în perioada 2014 – 2015, pe vremea când preşedinte al Consiliului Judeţean era Florin Tecău, iar comisia de avizare a proiectelor era condusă de doctoriţa Claudia Radu.  Printre activităţile „culturale” care au primit finanţări nerambursabile consistente din partea CJ se numără filmări cu drona („O călătorie vizuală de sus, pe plaiuri argeşene”, în total 32.000 lei în doi ani, 2014 şi 2015, beneficiar Mihail Oprescu), excursii la Braşov („Educaţie prin aventură”, 300 de milioane lei vechi în 2014, beneficiar Asociaţia Youth and Future – preşedinte lect. univ. Carmen Nicolescu), excursii la Sinaia („Festivalul Cultural 2014” şi „Educaţie prin cultură” – 2015, în total 26.000 lei, beneficiar Asociaţia Studenţilor Universităţii din Piteşti), costume de scenă, lecţii de canto, aranjamente orchestrale şi excursii prin Europa, la festivaluri de muzică uşoară („Stele în Muzică”, proiect finanţat doi ani la rând cu suma totală de 26.000 lei, beneficiar Iulian Selea), festivaluri de modă („Culorile toamnei”, 20.000 lei, în 2014, beneficiar Asociaţia Masterclass fondată de doi dansatori ai trupei Starfix, Constantin Popescu şi Valeriu Rusănescu) sau competiţii de dans (Campionatul Mondial „World Dance Cup”, Faro, Portugalia – 5.000 lei, în 2014, beneficiar Ramona Titov şi „Cupa Argesis” – 20.000 de lei în 2014 şi 8.000 de lei în 2015, beneficiar Clubul Starfix).

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii