Web Analytics
scris joi, 14.12.2023

Consiliul European a ajuns la un acord pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova

Consiliul European a ajuns la un acord pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova. Georgia primește statutul de candidat.

Consiliul European a ajuns la un acord pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova

Citește și 12 Decembrie 2002: Uniunea Europeană a invitat zece țări candidate la aderare

Acest lucru înseamnă că fiecare dintre cele două țări va putea deveni membru al Uniunii atunci când va reuși să atingă un set de indicatori. Procesul poate dura mai mulți ani (în cazul României au fost șapte ani de la invitație și trei de la semnarea tratatului), dar în această perioadă, atât Ucraina, cât și Moldova, vor beneficia de bani și suport pentru atingerea convergenței. La ieșirea de la discuții, Klaus Iohannis a spus că “rezultatul este unul istoric”.

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a scris pe Twitter că “Moldova întoarce o nouă pagină astăzi cu acordul UE pentru discuțiile de aderare. Simțim îmbrățișarea caldă a Europei astăzi. Vă mulțumim pentru sprijinul și încrederea dumneavoastră în călătoria noastră. Suntem angajați în munca grea necesară pentru a deveni membru al UE. Moldova este pregătită să facă față provocării”.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit țărilor europene și a felicitat Moldova și pe Maia Sandu, completând că “Istoria este făcută de cei care nu se plictisesc să lupte pentru libertate”, o trimitere subtilă la așa-numita oboseală a Occidentului față de războiul purtat de Ucraina împotriva Rusiei.

Discuțiile din Consiliu au durat mai multe ore și, deocamdată, nu este clar cum a fost depășită opoziția premierului ungar Viktor Orbán, care a amenințat de nenumărate rânduri că va bloca întregul proces. Președintele Charles Michel a spus că votul a fost unanim, fără a preciza dacă Orban era sau nu în sală. Potrivit The Guardian, care citează trei surse diplomatice, liderul maghiar a părăsit sala consiliului înainte de vot, într-o înțelegere cu ceilalți șefi de stat. Ieri, Comisia Europeană a deblocat 10 miliarde de euro din PNRR pentru Ungaria.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *