Web Analytics

Consilierii liberali au fost tăvăliţi verbal de directorul spitalului. Pentru a doua oară în ultimii trei ani

de | 23.08.2018 14:00 | Politica si Administratie

# Un nou scandal în administraţia câmpulungeană

La trei şedinţe de îndată au fost convocaţi aleşii locali ai Câmpulungului în doar patru zile, două dintre acestea desfăşurându-se într-o singură zi, la un interval de o jumătate de oră. Opacitatea iniţiatorilor materialelor de şedinţă, reprezentaţi de primar şi viceprimar, dar şi spiritul reactiv al opoziţiei liberale au transformat iar întrunirile publice în întâlniri de luptă. Cum la mijloc se afla şi un subiect legat de Spitalul Municipal, în dispută a intrat şi managerul Grigore Stănescu, cel care, după trei ani, a sărit din nou la jugulara opoziţiei.

Problema trebuia să fie simplă, dar la Câmpulung nimic nu e simplu! Pentru a solicita Ministerului Sănătăţii banii investiţi în ultimii patru ani în spital, cei din conducerea unităţii medicale aveau nevoie de o actualizare a documentaţiei cadastrale. Cum imobilul în care îşi desfăşoară activitatea este al municipalităţii, a fost nevoie de votul Consiliului Local, aşa că într-o zi de joi s-a ţinut şedinţa. Dar cum nu s-a întrunit cvorumul necesar unei hotărâri vizând domeniul public, întrunirea a fost amânată peste câteva zile, la începutul săptămânii trecute, atunci când emoţiile au fost din nou mari. Erau prezenţi 14 aleşi locali din totalul de 19, adică peste cele două treimi necesare, însă trei consilieri erau din opoziţia PNL. Şi au dovedit din nou că fac „o poziţie”, exprimându-şi nedumerirea faţă de proiectul de hotărâre insuficient explicat şi motivat. Iar la vot – deşi în ajutorul majorităţii PSD-PAM-ALDE a apărut pe ultima sută de metri încă un consilier local – rezultatul a fost unul de respingere, cu doar 12 voturi în loc de minimum 13. A fost momentul în care primarul Liviu Ţâroiu a anunţat imediata convocare a unei alte şedinţe de îndată, în aceeaşi zi, în câteva minute, şi în care managerul Spitalului Municipal a răbufnit către cei trei liberali prezenţi. „Numai contre, numai tălpi”, a urlat Stănescu la adresa opoziţiei. „Nu vor 31 de miliarde de lei pentru oraş şi spital”, a acuzat el liberalii pe un ton care a acoperit zgomotul făcut sub ferestrele Primăriei de piconul hidraulic. Noroc că, între timp, a sosit un alt pesedist şi se făcuse necesarul de voturi. Potolit de primar, Stănescu a stat deoparte la a doua şedinţă, având chiar o tentativă de a se scuza faţă de ieşirea nervoasă, dar a ratat ocazia de a mai primi motiv de ceartă. Şi asta pentru că iar s-au amestecat voturile de era să pice hotărârea a doua oară. Majoritatea a pierdut votul lui Florin Pană, angajat al spitalului, dar votant la prima şedinţă, însă a avut noroc cu unul dintre liberali, care s-a trezit cu mâna pe sus. Ceilalţi doi s-au abţinut din nou, cu o eschivă a unuia care îl ducea către aprobare, mişcare care l-a făcut şi pe Ţâroiu să urle: „Faceţi jocuri politice, asta e!”. Dar hotărârea a trecut!

De ce? Cum? Pentru ce?

Dincolo de justificările populiste cu aducerea unor bani în Câmpulung direcţionaţi către Spitalul Municipal, este de evidenţiat faptul că cei care au iniţiat proiectul de hotărâre nu au oferit clarificări care ar fi putut duce la evitarea scandalului. S-a pus actul pe ordinea de zi şi atât! Doar la solicitările opoziţiei s-a evidenţiat necesitatea votului prin faptul că spitalul va face o cerere către minister pentru a primi peste trei milioane de lei în contul unor investiţii făcute în ultimii patru ani. Care este cadrul legal, detaliile de la minister, categoria de cheltuieli efectuate, destinaţia ulterioară a banilor – toate acestea nu au fost prezentate şi au alimentat suspiciunile opoziţiei. Asta în condiţiile în care nimeni nu este sigur că va fi aprobată cererea adresată Ministerului Sănătăţii. Şi, mai mult, procedural s-a invocat şi faptul că o hotărâre legată de domeniul public nu poate face obiectul unei şedinţe de îndată.

Tradiţia scandalului şi a derutei

Ieşirea agresivă a directorului de la spital nu a fost unică. În 2015, atunci când unul dintre consilierii liberali, medic de profesie, a sesizat nerespectarea metodologiei pentru concursul organizat pentru posturile de directori adjuncţi, Grigore Stănescu –recent demisionar atunci, ulterior revenit asupra deciziei! – a dat buzna în sala de şedinţe şi i-a uimit pe cei prezenţi cu cele spuse, inclusiv cu ideea că va candida la Primăria Câmpulung, dincolo de faptul că nu vrea să fie acuzat de ilegalităţi.
Şi nu a fost unică nici bulibăşeală din Consiliul Local. În octombrie 2017 cota penibilului a fost înaltă. Chemaţi să voteze un proiect privitor la indicatorii unei investiţii, consilierilor nu le-a ieşit socoteala de prima dată. Şi au repetat imediat procedura de vot, numărul opţiunilor “pentru” fiind satisfăcător a doua oară. Bulversaţi, au plecat din sala de şedinţe şi au fost întorşi la masă: uitaseră să îşi exprime votul la un alt proiect de hotărâre.

Cătălin Ion Butoiu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. sa aibă smeccherii,din spitala ,din conducere si consililul de administratie gen Stănescu Alexe Nicolae ce să fure şi ce lucrări pe spagi de sute de miloiane să dea la alţi smecheri.