Web Analytics

Confidenţialitate pe bani publici la Inspectoratul Şcolar

de | 28.03.2012 19:21 | Dezvăluiri

# „Generalul” Dragoş Dinculescu se dă lovit când este întrebat de cheltuirea bugetului instituţiei. La mijlocul anului trecut, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş rămânea fără consilier juridic după ce ocupanta acestui post, Iuliana Anghel, care nu prea a pierdut niciun proces, îşi dădea demisia pentru că… „am considerat că este cel mai bun lucru pe care pot să-l fac acum, este cea mai oportună, cea mai sănătoasă decizie pe care puteam să o iau acum. Despre motive, ce să vă spun, noi consilierii juridici avem mereu probleme pentru că impunem respectarea legii. Eu am fost tot timpul loială instituţiei şi am vrut să respect legea şi poate de aceea am ajuns să-mi dau demisia. Dumneavoastră sunteţi jurnalist şi puteţi să faceţi o analiză, mai mult nu pot să vă spun. Oricum, cale de întoarcere, cel puţin pentru mine, nu mai există”. Şi n-a mai existat. Cert este că, după plecarea Iulianei Anghel, care, după ştiinţa noastră, nu avea un salariu lunar mai mare de 1100 lei net, instituţia a fost nevoită să-şi angajeze alt reprezentant juridic. Gurile rele spun că vorbim de o avocată, membră a unei case de avocatură, pentru care ISJ ar plăti cam de cinci ori mai mult decât atunci când avea consilier juridic angajat pe post.

Noul “general”, Dragoş Dinculescu, secretizează banul public

Pentru că n-am vrut să dăm crezare cârcotaşilor, am adresat o solicitare Inspectoratului Şcolar în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin care am cerut date complete cu privire la activitatea de prestări servicii juridice către instituţia menţionată. În loc să respecte legea şi să ne furnizeze toate informaţiile, de la numele reprezentantului juridic până la banii încasaţi de acesta, inspectorul general Dragoş Dinculescu ne-a răspuns, sub semnătură proprie şi ştampilă, următoarele: “conform clauzelor contractuale onorariul lunar este confidenţial”. Absolut nimic despre cine încasează, și în ce cuantum, acest onorariu. E drept că ni s-a furnizat o informaţie de mare preţ: contractul a fost valabil de la data vacantării postului şi până la 31 decembrie 2011 şi a fost prelungit, de la 1 ianuarie 2012 până la “ocuparea postului de consilier juridic, dar nu mai târziu de 31.12.2012.” Adică pentru tot anul 2012, că doar n-o fi ghinionul atât de mare încât să se ocupe postul. În rest, are n-are de lucru, reprezentantul juridic al ISJ încasează un onorariu lunar.

În loc de concluzii

Înţelegem din răspunsul proaspătului “general” că respectiva colaborare este o moştenire care a fost parafată (atât la vacantarea postului, cât şi la 1 ianuarie 2012) de, în prezent, “rezervistul” Gabriel Bratu. Ca o paranteză, când a demisionat din funcţia de inspector de resurse umane, Dinculescu s-a plâns prin tot oraşul că s-a săturat să încaseze dosare penale (de vreo două ştim numai noi) din cauza lui Bratu. Dacă Bratu a forţat legea acceptând o clauză de confidenţialitate pe un contract privind cheltuirea banilor publici de către o instituţie eminamente publică, ce-l împiedică pe succesorul său să reinstaureze legalitatea desecretizând acea înţelegere? Noi credem că doar lipsa de experienţă la comanda unei instituţii de o asemenea anvergură şi graba cu care ne-a răspuns. Amintindu-i că ISJ Argeş nu este un SRL, cel puţin de la 1 martie nu ar fi trebuit să mai fie, ci o instuţie publică, iar bugetul acesteia precum şi modul în care este cheltuit sunt, de asemenea, publice, aşteptăm ca Dragoş Dinculescu să-şi revină din bucuria investirii în funcţie.
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii