Web Analytics

Conferință Internațională despre Munții Făgăraș, la Academia Română

de | 18.12.2018 16:40 | Actualitate

În perioada 10-11 decembrie, la Biblioteca Academiei Române a avut loc o conferință științifică internațională despre masivul Făgăraș. În cadrul acestei conferințe, s-a concluzionat faptul că Masivul Făgăraș are potențialul să devină cel mai important parc național din Europa, dar procesul de desemnare este unul lung, iar acest demers trebuie sa îl facă transparent, pe termen lung, consultativ, autoritățile statului. Conferinţa a fost organizată de Institutul de Biologie Bucureşti al Academiei Române, în colaborare cu Fundaţia Conservation Carpathia, cu Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu și cu sprijinul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN WCPA).

Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie Bucuresti

Acest eveniment a adus împreună 250 de persoane interesate de zona Munţilor Făgăraş sau de zone montane similare, din diverse domenii: cercetători, conservaţionişti, reprezentanţi ai comunităţilor locale, ai instituţiilor locale, centrale şi europene. Importanți invitați străini au fost prezenți la această conferință: Robert Brunner, consultant IUCN, Dominique Leveque, Primar Ay, Franța și Neil Birnie CEO, Conservation Capital. Discuțiile din cadrul celor 2 zile s-au centrat pe trei teme:

– Conservarea valorilor naturale în Munții Făgăraș

– Dezvoltare rurală durabilă în contextul ariilor protejate

– Comunitățile locale și ariile protejate

Au fost prezentate 71 lucrări științifice: studii de biodiversitate, geografie, geomorfologie, sociologice, economice etc, sub forma de intervenții în plen sau postere.

Unicitatea Munților Făgăraș este de necontestat. De-a lungul anilor, începând cu secolul XIX, în această zonă au fost realizate cercetări științifice importante și, cu toate acestea, Munții Făgăraș au doar un grad scăzut de protecție, având doar statutul de sit Natura 2000. Pe măsură ce zonele sălbatice virgine dispar în Europa, România este încă o țară cu multe valori naturale, iar Munții Făgăraș au potențialul de a deveni cel mai mare și cel mai sălbatic Parc Național acoperit de păduri din Europa.

Desemnarea unui viitor parc național Făgăraș rămâne un demers pe care trebuie sa il facă Statul Român. Comunitatea științifică poate susține comunitatea politică și administrativă în conceperea unei strategii pentru ariile naturale protejate din România. (…) Avem o moștenire naturală unică în Europa și este momentul, după 100 de ani de România și mai mult de 10 de ani de la începerea procesului de retrocedare a terenurilor forestiere, să protejăm patrimoniul verde, biodiversitatea, fauna și autenticitatea culturii noastre locale”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Fundaţia Conservation Carpathia.

Sursă foto: Dan Dinu

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii