Conf. dr. Adrian Tase: “România şi Bulgaria, prin ratele modeste de vaccinare, sunt considerate rezervor de virus”

de | 21.10.2021 | Actualitate, Home

Țara noastră trece printr-o criză sanitară extraordinară. Deși valul 4 a fost anunțat de câteva luni, iar vaccinuri de cea mai bună calitate sunt disponibile pentru români, ofensiva pandemică face victime în țara noastră. Uniunea Europeană se teme de o recrudescență pandemică în vestul Europei, iar România și Bulgaria, prin ratele modeste de vaccinare, sunt considerate rezervor de virus. Dacă numărul de îmbolnăviri noi depinde de numărul de testări, cifrele intubaților (1.513) și decedaților (331) sunt mult mai sigure și reflectă gravitatea fără precedent a situației. Locurile din ATI sunt epuizate, iar pacienții încep să fie trimiși în străinătate.

Ciclul infecției Covid are o oarecare regularitate, dar și destule excepții. Se estimează că valul 4 s-ar încheia în țara noastră peste circa 3 luni. Cu o medie de 300 de decese pe zi, un calcul arată că s-ar putea ajunge la peste 25.000 decese pandemice. Reducerea impactului ține în mare parte de noi, printr-un stil de viață sănătos (8 ore de somn pe noapte, hidratare 2 litri pe zi, alimentație sănătoasă, supliment de vitamine B, C, D și minerale, Zinc și Magneziu), prin măsuri de protecție (portul măștii, dezinfectant, evitarea aglomerației) și, mai ales, prin vaccinare.

Citește și Conf. dr. Adrian Tase: „Vaccinaţii sunt purtători corona, dar aici virusul este un simplu spectator, nu are efect de îmbolnăvire”

“La noi, școala continuă en fanfare, cu posibilitatea testării rapide, în timp ce la New York cadrele didactice sunt vaccinate în proporție de 98%”

Pe de o parte, oxigenul pe tub este esențial pentru supraviețuirea pacienților cu Covid. Pe de altă parte, spitalele construite în secolul trecut nu mai prezintă siguranță, recenta tragedie de la Constanța fiind un nou exemplu în acest sens. La noi, școala continuă en fanfare, cu posibilitatea testării rapide, în timp ce la New York cadrele didactice sunt vaccinate în proporție de 98%.

Biserica Ortodoxă Română se implică în a convinge creștinii să se vaccineze, gest care, judecând după îndemnurile Suveranului Pontif și ale patriarhului grec, ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra vaccinării. Exacerbarea pandemiei duce, în mod inevitabil, la scăderea tonului celor care se opun vaccinării. Având în preajmă intubați sau decedați, percepția este mai realistă, iar rebelii devin silențioși. Nouă Zeelandă are una dintre cele mai mici rate de infecție cu noul coronavirus. Totuși, politica ”zero Covid” prin lockdown nu a dat rezultatele așteptate.

Coreea de Sud și Japonia, care au demarat mai greu campania de vaccinare, au depășit acum Statele Unite. Numărul de cazuri noi în SUA este în scădere. Totuși, Alaska trăiește o ofensivă pandemică fără precedent, medicii fiind forțați să prioritizeze tratamentul în funcție de șansele de supraviețuire ale pacienților, mai precis să decidă cine trăiește și cine moare. Circa 34% din părinții americani susțin vaccinarea propriilor copii, procent în creștere față de ultima evaluare. Israelul consideră inocularea completă și, implicit, acordarea pașaportului valid de vaccinare doar persoanelor care au primit și a treia doză. Știința face progrese: Pfizer este aproape de finalizarea vaccinului anti-delta, Merck scoate o nouă pilulă antivirală, AstraZeneca pregătește un tratament cu anticorpi.
Conf. dr. Adrian Tase

Citește și Dr. Adrian Tase: „Pandemia dă semne de astenie”

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Ultimele articole

Accident mortal pe DN 7, ce leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea
Accident mortal pe DN 7, ce leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea

Polițiștii Serviciului rutier au intervenit, în urmă cu puțin timp, la un accident în comuna Milcoiu, Drumul național 7, kilometrul 156, la limita cu județul Argeș. Din primele date se pare că în accident este implicat un autoturism și un tir. Din păcate, șoferul...

Polițiștii argeșeni, surpriză pentru admiratorul lor de 3 ani
Polițiștii argeșeni, surpriză pentru admiratorul lor de 3 ani

Sărbătoarea Sfântului Andrei are o semnificație aparte pentru toți românii. Un micuț român, pe nume Andrei, care la aproape 3 anișori este un admirator înfocat al polițiștilor, a fost astăzi vizitat de polițiștii argeșeni. Cel mai mult el s-a bucurat de prezența...

Ceremonie militară, de 1 Decembrie, în Piața Vasile Milea
Ceremonie militară, de 1 Decembrie, în Piața Vasile Milea

60 de militari, 16 ofițeri și subofițeri ai Jandarmeriei Argeș, 16 ofițeri și subofițeri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, 15 salvatori montani și reprezentanți ai Poliției Locale Pitești vor participa la ceremonia militară ce va fi organizată cu...