Web Analytics

Conf. dr. Adrian Tase a avut două prezentări apreciate de audienţă la Congresul Naţional de Cardiologie

de | 26.09.2019 13:14 | Actualitate

În perioada 18-21 septembrie 2019, la Sinaia a avut loc Congresul Național de Cardiologie, la care au fost prezenți peste 2.500 de participanți, medici cardiologi, interniști și de alte specialități. Ca în fiecare an, tematica a fost generoasă, combinând noutățile de la recentul congres al Societății Europene de Cardiologie cu lucrările originale ale cardiologilor autohtoni.
Lucrările s-au desfășurat în paralel în 10 săli de conferințe la Cazino, Palas, Internațional și New Montana, acoperind intervalul orar 7:15-20:30. A existat și un spațiu expozițional în care companiile farmaceutice, industria de aparatură medicală și editurile și-au promovat produsele.
Conf. dr. Adrian Tase a avut două prezentări apreciate de audiență. ”În conferința «Lipitensiunea – un concept centrat pe endoteliul vascular» s-a subliniat importanța cuplării celor doi cei mai frecvenți factori de risc pentru infarct, având ca numitor comun stratul celular din interiorul vaselor sanguine. A doua conferință, intitulată «Coexistența insuficienței cardiace și a bolii hepatice – interacțiuni cardio-hepatice», a fost susținută în cadrul unui simpozion în care experți de la Institutul de Cardiologie «C.C. Iliescu» și, respectiv Spitalul Clinic «Colțea» au vorbit despre relația inimă – rinichi, și respectiv inimă – creier. Sesiunea filialelor SRC a constituit un prilej de raportare a activității la nivel zonal. Prin participarea la Crosul cardiologilor, medicii au dat un exemplu personal de prevenție cardiovasculară. La muzeul SRC a fost evocată personalitatea marelui cardiolog Constatin C. Iliescu, cel care dă numele Institutului de Boli Cardiovasculare din Capitală. În același loc, s-a vorbit și despre alți cardiologi care au avut contribuții importante în țară”, ne-a declarat dr. Adrian Tase.

Primele servicii medicale de cardiologie au fost acordate în Pitești de dr. Iacob Fridman începând din 1963

Vom schița în continuare câteva aspecte prezentate la congres despre doi corifei ai cardiologiei argeşene. Primele servicii medicale de cardiologie au fost acordate în Pitești de dr. Iacob Fridman începând din anul 1963. Doctorul Fridman s-a remarcat și prin activitatea științifică, activitate care a culminat cu prezentarea unei lucrări originale la Congresul mondial de cardiologie de la Tokyo din 1972, an în care lucra deja în Israel. Recomandarea profesională pentru transfer a obținut-o chiar de la profesorul universitar C.C. Iliescu. Este nonagenar și trăiește în Tel Aviv. Doctorul Corneliu Nae are meritul de a fi înființat secția Cardiologie cu paturi cu locație la Spitalul “Nicolae Bălcescu”, actualmente ”I.C. Brătianu”. Un om charismatic, cu mare dăruire profesională și capacitate de muncă, atașament față de omul aflat în suferință, spirit organizatoric și leadership. Pe plan științific, dr. Nae a condus mai mulți ani sesiunile științifice ale USSM Argeș, a avut un doctorat în medicină și publicații în cadrul Societății Române de Cardiologie. În amintirea lui avem o statuetă la intrarea în secție. La așa precursori, succesele actuale, cum sunt USTACC, Filiala SRC Argeș și recenta încadrare a laboratorului de cateterism cardiac în programul RO_STEMI, sunt pe măsură.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii