Web Analytics
scris miercuri, 30.12.2015

Condamnaţii din Dosarul Şcolilor se judecă cu Fiscul

# Nicolescu, Andrei şi Nicuţ au contestat măsurile de executare silită prin care trebuie să plătească statului sute de mii de euro

Condamnaţii din Dosarul Şcolilor se judecă cu Fiscul

În februarie 2015, atunci când Curtea de Apel Bucureşti a dat sentinţa în Dosarul Şcolilor, Nicolescu Constantin, Nicuţ Gheorghe, Ştefan Ion, Andrei Călin Ioan, Despan Florian şi Grigore Dobre au fost obligaţi să achite statului suma de 880.249,95 euro echivalent în lei la data plăţii. Ultimul fusese cantonat în limita a 260.800 euro, iar banii i-a achitat imediat către Ministerul Finanţelor. Trei dintre ceilalţi condamnaţi nu au acceptat aşa uşor povara plăţii, aşa că au început să conteste punerea în executare a titlurilor executorii.
Primul care a reacţionat a fost Călin Andrei, fostul primar de la Câmpulung, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. În martie 2015, imediat după deschiderea procedurii de executare, el a depus o contestaţie la Judecătorie. Cererea i-a fost respinsă, aşa cum s-a întâmplat şi cu apelul la Tribunalul Piteşti, în noiembrie 2015.
Fostul primar de la Curtea de Argeş, Gheorghe Nicuţ, şi el condamnat cu suspendare, a contestat fără succes un titlu executoriu emis în 13 martie. Acum aşteaptă primul termen în apel. Pe de altă parte, şi fiica sa figurează la Judecătoria Curtea de Argeş cu două contestaţii ale unor executări întemeiate pe titluri emise de Fisc în iunie şi septembrie 2015.
Constantin Nicolescu are o situaţie deosebită din acest punct de vedere. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş se află în penitenciar, dar luptă contra Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice-Ploieşti, mai ales că aceasta, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş a cerut, în instanţă, partajarea bunurilor comune deţinute de Nicolescu cu soţia şi una dintre fiice. Există o contestaţie a executării silite, Constantin Nicolescu cerând şi suspendarea acestei proceduri. În plus, în numele fostului lider PSD există şi plângeri împotriva încheierii de carte funciară şi cereri de ajutor public judiciar.

S-au recuperat deja bani

Potrivit celor de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice-Ploieşti, activitatea de colectare este divizată în acest caz, în funcţie de domiciliile celor şase. De Nicolescu, Ştefan şi Despan se ocupă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş, Andrei se află în administrarea Serviciului Fiscal Municipal Câmpulung, iar Nicuţ este arondat Serviciului Fiscal Municipal Curtea de Argeş. De la Dobre s-a recuperat întreaga sumă, deci s-a încheiat procedura.
În cazurile lui Constantin Nicolescu şi Ion Ştefan, s-au dispus măsuri pentru recuperarea în integralitate a sumelor datorate, fiind emise somaţii, instituite popriri asupra disponibilităţilor băneşti şi sechestrare bunuri.
Lui Călin Andrei i s-a verificat situaţia patrimonială şi, prin aplicarea măsurilor de executare silită, a fost recuperată, prin poprire, o parte a sumei datorate. Pentru restul, fostului primar i se opresc bani din salariu. Şi de la Gheorghe Nicuţ s-a recuperat doar parţial datoria, i s-a pus sechestru pe bunuri şi i s-au trimis somaţii şi adrese de înfiinţare a popririi.
Cei de la Fisc susţin că, citez: „Nu putem estima o dată finală a finalizării procedurii de recuperare a sumelor datorate, dar măsurile de executare silită dispuse vor rămâne în fiinţă până la recuperarea în integralitate a obligaţiilor datorate de către inculpaţi către partea civilă cu titlu de prejudiciu, inclusiv a cheltuielilor de judecată”.

Foştii primari nu sunt avuţi (pe hârtie)

Cei şase condamnaţi au fost obligaţi să achite către Ministerul Finanţelor – ANAF suma de 880.249,95 euro, echivalent în lei, Dobre fiind obligat la plată în limita a 260.800 euro. Această valoare este cea identificată de către procurorii DNA ca fiind cea a finanţării externe obţinută în anul 2006 pentru reabilitarea şcolilor afectate de inundaţii. Obligaţia este una „în solidar”, ceea ce înseamnă că unul dintre condamnaţi poate să o respecte, putând apoi să recupereze banii de la ceilalţi, însă, dincolo de acest aspect, fiecare dintre cei vizaţi trebuie să suporte cel puţin 125.000 de euro, adică peste 500.000 de lei. După cum am mai precizat în legătură cu acest subiect, situaţiile deosebite sunt cele ale foştilor primari Andrei, Nicuţ şi Ştefan. Potrivit unor anterioare declaraţii de avere, aceştia nu deţin bunuri şi lichidităţi care să ajungă să concureze cu nivelul despăgubirilor datorate statului. De cealaltă parte, Nicolescu, Despan şi Dobre declaraseră proprietăţi şi bani suficienţi acoperirii sumelor de plătit către ANAF.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită