Web Analytics

Concertele de pian ale lui Liszt și Rahmaninov, la Filarmonica Pitești

de | 20.03.2023 13:01 | Actualitate, Cultură, Home

Filarmonica Pitești organizează joi, 23 martie, de la ora 19, la Centrul Multifuncțional, un nou concert simfonic. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice a instituției se va afla Tiberiu-Dragoș Oprea, soliștii serii fiind pianiștii Anthony Lee și Constantin Sandu. În program: F. Liszt – „Concertul pentru pian și orchestră Nr. 1” și „Preludiile, S. 97”, S. Rahmaninov – „Concertul pentru pian și orchestră Nr. 2 (partea I)” și P. I. Ceaikovski – Uvertura „Romeo și Julieta”.. F, după cum se precizează într-un comunicat de presă semnat de managerul instituției, Gabriel Niță.

Citește și: Picturi expuse „Din dragoste” la Galeria „Metopa” din Piteşti

Născut într-o familie de muzicieni, Tiberiu-Dragoș Oprea este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, clasa dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind şi cursurile de master. În prezent, este prim-dirijor al Filarmonicii Pitești, fiind cofondator al instituției, în 2007. Este invitat permanent al Orchestrei de Cameră Radio, Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, al Filarmonicii „George Enescu” din București, al filarmonicilor din Timișoara, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești, Bacău, Craiova, Oradea, Brașov, Cluj-Napoca, Arad.

 Anthony Lee a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani, în prezent fiind elev în clasa a XI – a la Academia Milton din Massachusetts (SUA). De asemenea, a studiat și la New England Conservatory Preparatory School, obținând numeroase premii. A participat la Boston Symphony Orchestra Concerto Competition, Wellesley Young Soloist Concerto Competition, Concursul de pian „Claudette Sorel”, Arta de pian din seria Great Composers Series, Concursul internațional de pian „Paderewski”, Concursul internațional de pian „Fujairah”, American Protege International Piano Competition ș.a. și a  cântat la Winners Recital la Carnegie Hall din New York. Solist de succes, Anthony Lee cântă și muzică de cameră. A făcut parte din Piano Trio și a fost cofondator a Milton Academy Piano Trio.

Pianistul Constantin Sandu a debutat într-un concert simfonic la vârsta de 14 ani. De atunci, a avut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate. Este laureat al Concursurilor Internaţionale de la Senigallia, Santander, Epinal, Barcelona. A cântat în Festivalurile  Internaţionale George Enescu (Bucureşti), Chopin (Paris), Santander, Festival de primavera (Sevilla), Ayamonte, Internationale Trossinger Tastentage, Muziksev – Izmir, Aveiro, Figueira da Foz, Espinho, Guimarães. Colaborează cu regularitate cu orchestrele din România şi Portugalia, fiind solistul unor importante orchestre europene din Lodz, Cracovia, Halle, Konstanz, Orchestra Naţională a Bielorusiei, Filarmonica Naţională a Moldovei, Orchestra Naţională din Porto. A cântat sub bagheta unor remarcabili dirijori (Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emanuel Elenescu, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Camil Marinescu, Ilya Stupel, Thomas Koncz, Victor Dubrovski, Emil Haciaturian, Meir Minsky, Mark Stephenson, Heribert Beissel ș.a.) și a realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televizune” – se arată în comunicatul de presă.

Biletele pot fi procurate de la casieria instituției și de pe www.bilete.ro, prețul fiind de 40 lei și de 30 lei, în funcție de categoria locului. Un bilet pentru pentru elevi și studenți costă 10 lei, respectiv 7,50 lei, iar pentru pensionari, 20 lei, respectiv 15 lei.

                                                                                                                                                       

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *