Respectul nostru pentru valori este doar declarativ, la aniversări, nu și în faptă. După ce că Argeșul nu are multe locașuri cu potențial turistic, nici de ceea ce încă mai există nu găsim timp și resurse pentru a le îngriji. „Jurnalul de Argeș” a mai scris despre conacul în ruină al lui Armand Călinescu, fost premier, de la Ciupa, despre casele ruinate ale lui Rudolf Schweitzer-Cumpăna ori Daniel Turcea.
Ceaușescu l-a cazat pe generalul de Gaulle la conacul Micești
Iată că nici conacul în care s-a scris Constituția României de la 1938 nu o duce deloc bine. Este vorba de impunătorul conac al fostului ministru de justiţie şi profesor la Facultatea de Drept Istrate Micescu, din satul Ciumeşti, comuna Miceşti, o veritabilă personalitate a Argeșului și a României. Alături de conac, finalizat în 1928 și construit în stil neoromânesc de arhitectul olandez Edmond Van Algi-Saaen după ideile lui Istrate Micescu însuși, mai există o casă de vânătoare, o capelă zidită din piatră, chioşc şi clădiri administrative amplasate la marginea pădurii, într-un parc înconjurat de un gard din cărămidă, cu o poartă monumentală de acces, alei pavate cu piatră de râu şi luminate de felinare.
Pe când Istrate Micescu se afla în temnițele comuniste, conacul a fost confiscat de Stat și transformat în vilă de protocol. Fost ministru liberal, Micescu este condamnat la 1 iulie 1948 la 20 de ani de temniță grea. Avea 67 de ani. Se spune că marele jurist al Țării ar fi spus completului de judecată: „Mulțumesc generozității Înaltei Curți că mi-a dorit o viață atât de lungă în care probabil voi face doi sau trei, iar restul îi veți face voi!”. Din păcate, a avut dreptate, încetând din viață la 22 mai 1951, deci după fix trei ani, cum previziona, în Penitenciarul Aiud.
Când Nicolae Ceaușescu l-a invitat pe președintele Franței, generalul Charles de Gaulle, în Argeș – îndeosebi la Uzina „Dacia”, dar cu opriri și discursuri și la Topoloveni și Pitești, conacul lui Micescu a servit drept hotel pentru marele prieten al României. Ceaușescu avea gusturi, știa locul, venea des aici la vânătoare. După 1990, aici a fost filmat „Senatorul melcilor”, regizat de Mircea Danieluc. De altfel, mulți ani, conacul a servit drept loc de festivități, de vizitare, de evenimente politice și economice, mai ales pentru francezii care veneau la „Dacia”.
Citește și Se vinde un conac boieresc cu paradis viticol din Călineşti
Citește și Conacul Golești din Argeș, salvat de la prăbușire cu bani europeni
Moștenitorii l-au lăsat în paragină
Ei bine, cum era de așteptat, conacul a fost revendicat de către moștenitorii lui Istrate Micescu. Au câștigat. Dar, din păcate, aceștia l-au lăsat în paragină. Recent, dl. Paul Schiaucu, dorind să-i arate unui prieten de departe acest conac (unde să duci pe cineva în vizită, în afară de Vila „Florica” ori de Muzeul Golești?), a mers la Micești. A fost șocat. Conacul e o ruină. Nimic din gloria de altădată. Lucrul acesta îl doare la propriu, de parcă ar face parte din viața sa. Ne-a rugat, la curent fiind cu campaniile ziarului, să tragem, prin „Jurnalul de Argeș”, un semnal de alarmă. Poate că statul (P.N.L.?, Istrate Micescu fiind un ilustru liberal, în gruparea lui Gh. I. Brătianu) ar trebui să facă demersuri pe lângă actualii proprietari și să cumpere cel mai impozant conac argeșean până nu va fi prea târziu!
P.S. Imaginea conacului din fotografia alăturată e din perioada lui bună! Vom reveni!
Citește și Conace din Argeş scoase la vânzare
0 Comentarii