Web Analytics

Comunicat Dan Manu: “ Teama noastră e ca Vila Florica să nu fie lăsată în paragină”

de | 11.12.2019 20:28 | Actualitate, Politica si Administratie

Miercuri 11 decembrie, Ministerul Culturii a notificat Consiliul Județean Argeș să predea, în regim de urgență, Vila Florica. În acest sens, Consiliul Județean Argeș a fost informat că ministerul a constituit o comisie ce are drept sarcină întocmirea procesului – verbal de predare – primire. Termenul limită până la care comisia va duce la îndeplinire acest ordin este data de 12 decembrie.

“Situația creată în cursul zilei de ieri, de către reprezentanții Guvernului, prin vocea premierului Ludovic Orban și a ministrului Culturii și Identității Naționale, Bogdan Gheorghiu, reprezintă în fapt o vendetă, răzbunare politică, din care cea mai mare pierdere o va suferi atât județul Argeș, cât și toți cetățenii acestei țări, fiind pe punctul de a rămâne fără un simbol al României Moderne, un adevărat reper al istoriei naționale – Conacul Brătienilor – Vila Florica.

După ce ani de zile, asupra Vilei Florica a planat riscul de a ajunge în proprietatea unor persoane private și astfel să fie închisă publicului, autoritățile centrale nefiind interesate de achiziția imobilului, în urma demersurilor Consiliului Județean Argeș, la care s-au alăturat și personalități ale vieții academice, politice și culturale naționale, privind păstrarea în circuitul public al Vilei Florica, respectiv darea sa în administrarea Consiliului Județean Argeș, acest fapt a fost realizat, în 13 noiembrie 2017, când obiectivul a fost cumpărat de Ministerul Culturii și dat prin contract de comodat către Consiliul Județean Argeș.

Întrucât contractul de comodat a expirat la data de 15 noiembrie 2019 și Ministerul Culturii și Identității Naționale nu a răspuns notificărilor trimise de Consiliul Județean Argeș în prealabil, situația fiind critică, am considerat că trebuie să îi aduc la cunoștință personal domnului Ministru Bogdan Gheorghiu, prezent ieri la Pitești, situația juridico-administrativă a Vilei Florica.

În fapt, i-am solicitat domnului Ministru să găsească și să ne aducă la cunoștință, așa cum am solicitat și în adresele trimise anterior Ministerului Culturii, soluția juridică privind Vila Florica.

Mare a fost surpriza când am aflat că soarta unui simbol al istoriei României și implicit a unei instituții de cultură argeșene a fost deja tranșată prin declarații și conferințe de presă politice, deși, la întrevederea cu domnia sa, domnul Ministru nu a lăsat să se înțeleagă acest lucru.

Domnul Ministru a prezentat ieri un proiect de transformare a Vilei Florica într-un muzeu național, cu toate că și în prezent, prin eforturile Consiliului Județean Argeș, acest obiectiv are destinație muzeală și culturală.

În fapt, se dorește dispariția unei instituții de cultură, cu toate implicațiile acestei decizii, de la personalul ce deservește Centrul de Cultură ”Brătianu” și Vila Florica – 23 de persoane care riscă să rămână fără loc de muncă, acum, în pragul sărbătorilor, la cheltuielile de întreținere – 985 mii lei alocați de Consiliul Județean Argeș în anul 2019 sau investițiile realizate doar în acest an, respectiv dotări camere și bucătărie, reparații terasă, acoperiș, asfaltarea curții și a aleii etc.

S-a gândit cumva Domnul Ministru cum va asigura, din bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale – care, conform propriilor afirmații, este slab finanțat – numai întreținerea acestui obiectiv, singura moștenire a Brătienilor care este deschisă publicului și care nu a fost lăsată să aibă soarta atâtor monumente aflate în administrarea Ministerului Culturii, în fapt lăsate în ruină și cu lacătul pe ușă?

Temerea noastră este că, de fapt, odată intrată în administrarea Ministerului, Vila Florica să nu aibă soarta celorlalte obiective din țară aflate în patrimoniul Ministerului Culturii, să fie dată uitării sau lăsată în paragină.

Tocmai de aceea suntem convinși că, indiferent de coloratura politică pe care Consiliul Județean Argeș o va avea în viitor, cel mai bun administrator rămâne instituția județeană.

Achiziționarea Vilei Florica a fost posibilă printr-un efort comun, o decizie unanimă a tuturor consilierilor județeni și parlamentarilor argeșeni, dorindu-ne cu toții salvarea acestui edificiu cultural de importanță națională.

Și în această situație de criză, consider că trebuie să facem front comun pentru a menține Conacul Brătienilor în administrarea județeană, să trecem peste interesele politice și să primeze interesul național și respectarea valorilor istorice și culturale”, a declarat președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, într-un comunicat de presă remis Jurnalului de Argeş.

Reamintim că Dan Manu a organizat conferinţa de presă de la Vila Florica invitându-i să participe şi pe cei 23 de salariaţi ai Centrului de Cultură „Brătianu”. În timpul conferinţei de presă au venit şi patru membri din conducerea PNL Argeş (Adrian Miuţescu, Gelu Tofan, Gheorghe Alecsei, Cristian Mitrofan) pentru a contracara declaraţiile preşedintelui CJ Argeş şi pentru a îi asigura pe angajaţi că nu îşi vor pierde locurile de muncă.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Lasand deoparte orgoliile politice, trebuie sa recunoasteti stimati pnl isti ca daca de a lungul timpului Consiliul Judetean Arges nu ar fi investit in reabilitarea acestei cladiri de patrimoniu, nimeni n ar mai fi stiut ca exista si in Arges o organizatie judeteana pnl. Sunteti de toata jena domnilor pnl isti, nu aveti absolut nimic in comun cu ceea ce inseamna Familia Bratianu si valorile sale, va doare fix in cur, Vila Florica este un balon de oxigen si un subiect fara de care nu v ati putea justifica activitatea ca si organizatie. Mai lipseste sa o puneti la conducere pe celebra Lavinia Nastase care cel mai probabil o sa “propagheze” , in sfarsit, ca de cand asteapta, cultura centuristelor. Ceea ce faceti voi se numeste lucru manual si veti deconta asta la alegerile de anul viitor, acu sunteti turbati, atat de turbati incat nici cadre nu aveti, aveti oameni mai prosti decat are psd-ul. Pacat, Dl Miutescu mai repetati acasa in oglinda cum e sa vb in public, poate pana iesiti de la guvernare reusiti sa spuneti ceva concret oamenilor. Asta cu hotii o stim si noi, ceva de bine pentru cetateni, se poate?