# Primarul Secăreanu: „Acum trebuie să fructificăm totul pe linia turismului”
După un an de evaluări efectuate de Ministerul Turismului şi specialişti de la Bruxelles şi după decenii de încercări, comuna argeşeană Dâmbovicioara a primit statut de staţiune turistică de interes naţional. Acest lucru a fost certificat săptămâna trecută, prin hotărâre de Guvern, şi a mai vizat localitatea Borşa (Maramureş), zona Mamaia Nord-Năvodari şi zona Peştera-Padina (Dâmboviţa). În acest moment, judeţul nostru mai are o staţiune turistică recunoscută de Ministerul Turismului: Albeştii de Muscel (Bughea de Sus), staţiune de interes local.
„Din acest moment putem obține fonduri direct de la Bruxelles”
Pentru localitatea din zona musceleană a judeţului pot apărea acum imense oportunităţi de dezvoltare. O recunoaşte şi primarul Dumitru Secăreanu, cel care spune că lucrurile trebuia să fie îndreptate înspre dobândirea calităţii de staţiune turistică, deoarece cu greu se putea valorifica ceea ce are de oferit Dâmbovicioara.
„Acum trebuie să fructificăm pe linia turismului tot ce ne stă în putinţă”, apreciază cel care conduce administraţia locală încă din anul 1996. Secăreanu crede că un mare avantaj va fi faptul că statutul dobândit de comună va favoriza accesarea de fonduri europene, mai ales că şi punctajul creşte dacă solicitantul este o localitate recunoscută ca staţiune turistică de interes naţional. „Este nevoie de investiţii la Cetatea Oratia, iar până acum nu s-au efectuat, fiindcă valoarea este mare, iar prin ADR Sud Muntenia nu aveau cum să vină atâţia bani. Din acest moment se pot obţine fonduri direct de la Bruxelles”, susţine primarul. Iar obiectivele sunt multe şi îndrăzneţe, mai ales că Dâmbovicioara are ce oferi. Amenajarea a trei pârtii de schi, exploatarea celor şaptesprezece trasee turistice omologate deja, concretizarea proiectului de introducere a unui trenuleţ pe defileul râului, pe chei… Dezvoltarea localităţii prin turism va asigura şi funcţionarea fără sincope a activităţii autorităţilor publice, ştiut fiind faptul că localitatea a avut des probleme cu fondurile proprii.
500 locuri de cazare în pensiunile din Dâmbovicioara
Chiar şi fără statut de staţiune turistică, la Dâmbovicioara s-a dezvoltat activitatea turistică. Atracţii precum Peştera, Cheile, podul de pe DN 73, grupul statuar Everac, stânile de pe Dealul Sasului şi multe altele au asigurat afluenţă de vizitatori, care au posibilităţi de cazare în unităţi care dispun de peste 500 de locuri. Anul trecut a fost inaugurat Muzeul Tradiţional şi există un centru de informare turistică destul de activ.
0 Comentarii