Web Analytics

Comisia Europeană plasează Argeşul pe harta epidemiei de gripă porcină africană

de | 6.09.2018 14:00 | Economie

# Se confirmă îngrijorarea legată de mistreți a directorului Ionel Chiriac (foto) de la Danbred Slobozia

Un document de lucru al Comisiei Europene – întocmit în baza datelor autorităților române – arată că pesta porcină africană (PPA) s-ar putea extinde alarmant, în perioada următoare, afectând mai bine de jumătate din țară. Pe o harta întocmită de Comisia Europeană în baza datelor Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), sunt marcate mai multe categorii de regiuni din România, în funcție de expunerea la pesta porcină africană.
Astfel, în primele două categorii sunt nu mai puțin de 17 județe, dintre cele 41 ale României. În 11 dintre acestea – Satu-Mare, Bihor, Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași, Ilfov și Sălaj – prezența PPA s-a confirmat deja. Din datele publice, însă, în celelalte 6 județe marcate – Vaslui, Vrancea, Bacău, Buzău (confirmat între timp), Prahova și Giurgiu – boala n-ar fi ajuns, dar apariția acesteia este iminentă sau chiar a ajuns deja, însă fie nu a fost descoperită, fie a fost depistată, dar acest lucru nu a fost făcut încă public. Alte 13 județe sunt incluse, parțial sau total, pe lista zonelor pe care ANSVSA le numește „tampon” și care sunt „aflate între zonele de risc și cele libere de boală”, potrivit instituției. Aceste județe evidențiate la rândul lor pe harta de lucru a CE, în care pesta riscă să se extindă din cauza mistreților, sunt: Arad (parțial), Alba (parțial), Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Iași, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Argeș și Teleorman. PPA riscă, deci, să se extindă, în curând, în cel puțin 30 dintre cele 41 de județe ale țării, inclusiv Argeșul.

Reprezentanții celor două mari societăți care se ocupă de creșterea porcilor în județul Argeș au declarat recent pentru Jurnalul de Argeș că apariția acestei boli în județul nostru ar putea duce la falimentul firmelor respective.
Astfel, documentul Comisiei Europene care plasează Argeșul pe harta epidemiei de PPA având ca principală sursă de contaminare efectivele mari de mistreți de pe teritoriul județului confirmă spusele directorului Ionel Chiriac de la Danbred Slobozia: „Îngrijorarea noastră este legată mai degrabă de mistreți, dat fiind că una din fermele noastre este la câteva sute de metri de una din pădurile din zonă, pădure care este populată și de mistreți. Ca soluție la ora actuală, nu există altceva decât uciderea porcilor din focarele de boală, uciderea preventivă a porcilor din acele zone și monitorizarea și uciderea efectivelor de mistreți din focare. Noi avem la Slobozia trei ferme, care totalizează peste 44.000 de porci. Vă dați seama că situația e delicată, pentru că repunerea în funcțiune a unei ferme afectate de un astfel de virus ar dura peste doi ani de zile, timp în care pierzi piață, pierzi angajați, pierzi practic tot.”
La rândul său, Cătălin Ene, unul din patronii Macro Suin Costești, fermă cu peste 27.000 de porci, este convins că apariția PPA ar putea duce la falimentul afacerii sale: „Suntem îngrijorați de ceea ce se întâmplă, pentru că vorbim despre un virus care circulă și care se răspândește destul de repede, vorbim despre o situație în evoluție cu o viteză destul de mare, vorbim despre un fenomen care, așa cum se manifestă acum, tinde să se extindă la nivelul întregii țări. Pentru noi o contaminare în fermă cu pestă porcină africană ar însemna nu doar pierderea ca valoare financiară a celor peste 27.000 de porci pe care îi avem acum, ar putea însemna pur și simplu pierderea afacerii, chiar închiderea ei.”
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii