Web Analytics

Comisia Europeană a propus plafonarea prețului la gazele naturale

de | 22.11.2022 21:59 | Actualitate, Home

Comisia Europeană a propus marți un mecanism de corecție a pieței pentru a proteja întreprinderile și gospodăriile din UE împotriva episoadelor de prețuri excesiv de ridicate la gaze în UE. Comisia propune un instrument temporar care să intervină automat pe piețele de gaze în cazul unor creșteri extreme ale prețurilor la gaze, potrivit unui comunicat de presă. Decizia finală va aparține statelor membre, în Consiliul UE.

Instrumentul propus constă într-un plafon de siguranță al prețului de 275 EUR pe piața gazelor (mecanismul de transfer al titlurilor, TTF, care este cel mai frecvent utilizat ca referință pentru prețul gazelor din UE, joacă un rol esențial pe piața europeană a gazelor naturale cu ridicata), scrie G4media.ro.

Citește și: Monica Macovei l-a dat în judecată pe procurorul care anchetează accidentul în care a fost implicată

Mecanismul ar urma să fie declanșat automat atunci când sunt îndeplinite următoarele două condiții: prețul de decontare a derivatelor TTF pentru prima lună depășește 275 EUR timp de două săptămâni; prețurile TTF sunt cu 58 EUR mai mari decât prețul de referință al GNL timp de 10 zile de tranzacționare consecutive în cele două săptămâni.

Citește și: Trei ani și șase luni de închisoare pentru act sexual cu un minor, în formă continuată!

Atunci când sunt îndeplinite aceste condiții, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) va publica imediat un aviz de corecție a pieței în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va informa Comisia, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (AEVMP) și Banca Centrală Europeană (BCE). În ziua următoare, mecanismul de corecție a prețurilor va intra în vigoare, iar ordinele pentru instrumentele derivate TTF pe o lună înainte care depășesc plafonul prețului de siguranță nu vor fi acceptate. Mecanismul poate fi activat începând cu 1 ianuarie 2023.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *