Comisia Europeană a aprobat planul naţional de redresare şi rezilienţă al Greciei

de | 17.06.2021 23:48 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Comisia Europeană a aprobat astăzi planul de relansare al Greciei, ce va fi finanţat prin împrumutul comun european destinat să atenueze impactul economic al pandemiei de COVID-19, a anunţat astăzi, la Atena, preşedinta executivului UE, Ursula von der Leyen, transmite AFP, citată de Agerpres.

‘Aprobarea pe care noi am dat-o astăzi este o etapă importantă pentru deblocarea a 30,5 miliarde de euro în cursul următorilor ani’ către Grecia, a declarat Ursula von der Leyen din situl antic al Agorei din Atena, în prezenţa premierului grec Kyriakos Mitsotakis.

‘Când planul va fi aprobat de Consiliul European, vom fi pregătiţi să deblocăm primele fonduri în iulie’, a adăugat şefa executivului comunitar.

Grecia urmează să primească aproximativ 30,5 miliarde de euro, dintre care 17,8 miliarde ca subvenţii directe şi 12,7 miliarde sub formă de împrumuturi.

Ursula von der Leyen a început turneul său în Europa ieri cu Spania şi Portugalia pentru a da undă verde din partea Bruxelles-ului diferitelor planuri naţionale de redresare şi rezilienţă. După Grecia, şefa Comisiei va ajunge în cursul după-amiezii de joi în Danemarca.

Aceste planuri naţionale vor fi finanţate printr-un plan masiv al UE de 750 miliarde de euro finanţat printr-un împrumut comun fără precedent.

Ca şi celelalte ţări din Europa de Sud, ale căror economii sunt puternic dependente de turism, Grecia a suferit din plin consecinţele pandemiei de COVID-19.

După un deceniu de criză economică, Grecia spera să revină cu o creştere puternică, dar PIB-ul său a înregistrat o scădere de 8,2%.

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca economia Greciei să crească cu 3,2% în acest an şi cu 5,4% în 2022, în timp ce Comisia Europeană prognozează o creştere a PIB cu 4,1% în 2021 şi de 6% în anul următor.

Grecia îşi propune să cheltuiască peste 11,6 miliarde de euro în 2021 pentru sprijinirea firmelor care au fost nevoite să reducă sau chiar să înceteze activitatea în urma restricţiilor succesive impuse pentru combatarea epidemiei de COVID-19. În 2020, guvernul de la Atena a acordat deja ajutoare de 24 miliarde de euro.

Citește și: Exclusiv. Cum opera banda spărgătorilor de case ce a lovit în Argeş şi Vâlcea / Tâlharii din banda de la Cocu îngropau în pădure banii furaţi

‘Punerea în aplicare a ambiţiosului plan grec reprezintă o provocare, dar şi o foarte mare şansă’, a subliniat şefa Comisiei, salutând faptul că, ‘astăzi, Europa şi Grecia sunt împreună în acest demers’.

Pentru finanţarea diferitelor planuri naţionale, Uniunea Europeană s-a pus de acord asupra unui mecanism inedit care i-a permis să realizeze marţi prima emisiune de obligaţiuni, de 20 miliarde de euro, salutată de Ursula von der Leyen drept ‘cea mai mare operaţiune’ de acest fel realizată până acum în Europa.

Articol preluat din ziarul Bursa.ro

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii