Web Analytics

Comisarul-şef Marian Orjanu a scăpat basma curată

de | 24.04.2014 15:06 | Dezvăluiri

# Dosarul mitralierei din al Doilea Război Mondial a fost clasat. La începutul acestei luni, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești a finalizat ancheta în dosarul mitralierei din al Doilea Război Mondial, în care au fost cercetați, ca suspecți, cms-șef Marian Orjanu și armurierul Gheorghe Sima, pentru încălcarea regimului armelor și munițiilor. Soluția dispusă de procurorul de caz, Marieta Dragomir, a fost de clasare a cauzei și de sesizare a judecătorului de cameră preliminară de la Judecătoria Pitești cu propunere de luare a măsurii de siguranță a confiscării speciale a pistolului mitralieră, cu încărcător, deținut de Marian Orjanu.

Posesor al unui permis de port-armă și al unui certificat de colecționar de arme, cms-șef Marian Orjanu și-ar fi procurat, în 8 februarie 2007, prin magazinul armurierului SC Amis Hobby SRL, administrat de Gheorghe Sima, un pistol mitralieră (cu încărcător), cu pat rabatabil, de fabricație germană, model MP40, calibrul 9×19 mm, armă de foc automată, interzisă la deținere, produsă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (în 1943), la fabrica ERMA din Germania. Arma respectivă provenea din confiscarea dispusă de procuror într-un dosar din 2003 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung și fusese depusă la Camera de Corpuri Delicte a IPJ Argeș. Ulterior, pistolul mitralieră a făcut obiectul vânzării de bunuri „corp delict”, conform facturii emise de IPJ Argeș în 27.02.2007, în calitate de furnizor, și SC Amis Hobby SRL Pitești, în calitate de cumpărător, de unde, mai apoi, a fost cumpărată de către cms-șef Marian Orjanu, ca „armă de colecție”. Pentru a se lămuri aspectele legate de modul în care s-a obținut autorizația pentru pistolul mitralieră și modul cum s-au făcut verificările periodice ale acesteia și a documentelor aferente, printre cei audiați în cauză au fost și cms-șef Nicolae Baciu, cms-șef Gheorghe Grigore, cms-șef Liviu Daniel Neacșu, întrucât fuseseră la comanda serviciului de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase al IPJ Argeș în perioada respectivă. După ce experții Institutului Național de Criminalistică au stabilit că pistolul mitralieră este în stare de funcționare, DAESP (Direcția de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase) din cadrul IGPR a comunicat Parchetului Curții de Apel Pitești, printr-o adresă, că arma respectivă face parte din categoria armelor interzise uzului civil, inclusiv destinației de colecție. Tot DAESP a comunicat însă și faptul că arma în litigiu, înregistrată în Registrul Național al Armelor (RNA), se încadrează în Anexa 1 cat. A pct. 2 „arme de foc automate precum și muniția corespunzătoare a căror procurare, deținere, port și folosire sunt interzise persoanelor fizice și persoanelor juridice, cu excepția instituțiilor publice care au competențe în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale”.

„Arma îndeplinește cerințele armelor de colecție”

Expertiza criminalistică balistică dispusă Laboratorului Interjudețean de Expertize Criminalistice de la Brașov a stabilit, de asemenea, că arma este funcțională, iar expertul criminalist solicitat de către cms-șef Marian Orjanu a concluzionat, în raportul său, că „arma în litigiu este în stare de funcționare și execută foc numai în regim automat.” De asemenea, că „arma este scoasă definitiv din serviciu, îndeplinind cerințele armelor de colecție, nu se mai află în producție în Germania și nu se află nici în dotarea armatei române.” Întrucât s-a concluzionat de către procurorul de caz că nu există probe pertinente și concludente din care să rezulte, dincolo de orice îndoială, că suspecții ar fi săvârșit faptele pentru care au fost cercetați și care să poată înlătura prezumția de nevinovăție, s-a dispus soluția clasării cauzei. Clasarea cauzei este, potrivit Codului de procedură penală, o modalitate de întrerupere a urmăririi penale, asupra căreia se poate reveni în momentul în care se constată că există elemente noi ce permit reluarea ei. Pistolul mitralieră și încărcătorul se află, în prezent, depuse la Camera de Corpuri Delicte a IPJ Argeș.
Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii