Combaterea spălării banilor, evaziunii fiscale şi finanţării terorismului

de | 28.06.2017 | Actualitate

01 fransLuni, 26 iunie, a intrat în vigoare cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor, care înăsprește normele actuale și permite contracararea cu mai multă eficacitate a unor astfel de operațiuni, precum și a celor legate de finanțarea terorismului. De asemenea, Comisia Europeană a publicat și un raport care identifică domeniile cele mai expuse riscului de evaziune fiscală și cele mai răspândite tehnici utilizate de infractori pentru a spăla fonduri ilicite.

Frans Timmermans (foto), prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „Spălarea banilor este o sursă de oxigen pentru criminalitate, terorism și evitarea obligațiilor fiscale. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să o eradicăm. Normele mai drastice care intră în vigoare astăzi sunt un mare pas înainte, dar avem nevoie și de un acord rapid cu privire la noile îmbunătățiri propuse de Comisie în iulie anul trecut”.
Înăsprirea normelor are în vedere introducerea următoarelor modificări: întărirea obligației de evaluare a riscurilor pentru bănci, juriști și contabili; stabilirea unor cerințe de transparență bine definite cu privire la proprietarii reali ai societăților comerciale; facilitarea cooperării și a schimbului de informații între unitățile de informații financiare din diferite state membre pentru a identifica și monitoriza transferurile de bani suspecte; instituirea unei politici coerente față de țările din afara UE care au norme deficitare în materie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului; extinderea competențelor de sancționare ale autorităților competente.
Raportul privind evaluarea la nivel supranațional a riscurilor este un instrument menit să ajute statele membre să identifice, analizeze și contracareze riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului. Acesta analizează riscurile din sectorul financiar și nefinanciar, precum și riscurile nou apărute precum monedele virtuale sau platformele de finanțare participativă. Raportul include: o cartografiere detaliată a riscurilor din fiecare domeniu relevant și o listă a metodelor utilizate mai frecvent de infractori pentru a spăla bani; recomandări adresate statelor membre privind modalitățile de a contracara în mod adecvat riscurile identificate.
Etape următoare
Cu privire la cea de a 4-a directivă privind combaterea spălării banilor, statele membre ar fi trebuit să notifice transpunerea ei până în 26 iunie 2017. Comisia Europeană va analiza în continuare stadiul în care se află transpunerea și va lua măsuri rapid în cazul statelor membre care încă nu s-au conformat.
 Cu privire la raportul privind evaluarea la nivel supranațional a riscurilor, Comisia va desfășura acțiunile necesare prezentate și va coopera cu statele membre în ceea ce privește monitorizarea punerii în aplicare a recomandărilor.
Ea va continua să analizeze evoluția riscurilor aferente combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului și va emite o nouă evaluare a riscurilor respective până cel târziu în iunie 2019 și, ulterior, la fiecare doi ani.
Potrivit unei jurisprudențe constante, instanțele naționale sunt obligate să interpreteze dreptul național în lumina acestui text și a finalității directivei, pentru a atinge rezultatul urmărit de aceasta, conform art. 288 ultimul paragraf TFUE (6).
A consemnat, Dr. în Drept, Floriniţa Ciorăscu

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Acest articol este despre: evaziune fiscala,florinita ciorascu,terorism

Ultimele articole

Accident mortal pe DN 7, ce leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea
Accident mortal pe DN 7, ce leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea

Polițiștii Serviciului rutier au intervenit, în urmă cu puțin timp, la un accident în comuna Milcoiu, Drumul național 7, kilometrul 156, la limita cu județul Argeș. Din primele date se pare că în accident este implicat un autoturism și un tir. Din păcate, șoferul...

Polițiștii argeșeni, surpriză pentru admiratorul lor de 3 ani
Polițiștii argeșeni, surpriză pentru admiratorul lor de 3 ani

Sărbătoarea Sfântului Andrei are o semnificație aparte pentru toți românii. Un micuț român, pe nume Andrei, care la aproape 3 anișori este un admirator înfocat al polițiștilor, a fost astăzi vizitat de polițiștii argeșeni. Cel mai mult el s-a bucurat de prezența...

Ceremonie militară, de 1 Decembrie, în Piața Vasile Milea
Ceremonie militară, de 1 Decembrie, în Piața Vasile Milea

60 de militari, 16 ofițeri și subofițeri ai Jandarmeriei Argeș, 16 ofițeri și subofițeri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, 15 salvatori montani și reprezentanți ai Poliției Locale Pitești vor participa la ceremonia militară ce va fi organizată cu...