Coloneii Vasile Belciug şi Valerică Diaconu au primit închisoare cu suspendare

de | 22.12.2011 12:29 | Dezvăluiri

# Înalta Curte a început să dea verdicte în dosarul „Mită la MapN”. # Primii cinci condamnaţi din acest lot au primit pedepse minime pentru că şi-au recunoscut vinovăţia. Cinci argeșeni din cei peste o sută de militari judecaţi pentru fraudarea unor concursuri de angajare în armată, respectiv coloneii Vasile Belciug şi Valerică Diaconu, maiorul Alin Sorin Pîrvu, sublocotenentul Nicoleta Băcanu şi maistrul militar Mircea Băcanu, au fost condamnaţi de judecătorii instanţei supreme la pedepse cuprinse între zece luni şi doi ani de închisoare, în cazul acestora dispunându-se suspendarea executării sentinţelor. Cei cinci inculpaţi au fost de acord să fie judecaţi imediat doar în baza probelor, dovezilor şi susţinerilor procurorilor, în acest fel beneficiind de micşorarea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege. La finele anului trecut, Armata Română era zguduită de unul dintre cele mai mari scandaluri postdecembriste, epicentrul acestuia fiind la Piteşti. Comandanţi şi cadre militare din UM 01261- Şcoala de Aplicaţie „Mihai Viteazul”, UM 01225- Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri „Basarab I”, militari din cadrul  UM 01643- Batalionul Protecţie NBC precum şi generalii Mihai Chiriţă şi Ion Marian din structurile centrale ale MapN, erau atunci reţinuţi şi deferiţi Justiţiei. Ulterior, toţi cei vizaţi, peste 100 de persoane, au fost judecaţi în stare de libertate.

Colonelul Belciug: închisoare, confiscarea a 3000 de euro şi plata unor daune.

Instanţa supremă l-a condamnat pe fostul comandant al UM 01261 Piteşti, Vasile Belciug, acuzat de trafic de influenţă şi alte fapte de corupţie, la un an şi zece luni de închisoare, cu suspendarea executării detenţiei şi un termen de încercare de trei ani şi zece luni. În cazul lui Belciug, instanţa a dispus confiscarea sumei de 3000 de euro precum şi obligarea acestuia la plata a 5.500 de lei către Ioan Marius Zăgrean.

Colonelul Valerică Diaconu: doi ani de închisoare cu suspendare

Colonelul Valerică Diaconu, fost comandant al UM 01225 Piteşti, a fost şi el condamnat la doi ani de închisoare, executarea acestei pedepse fiind suspendată cu un termen de încercare de patru ani. Totodată, instanţa i-a condamnat la câte zece luni de închisoare, cu suspendarea executării sentinţei, pe maiorul Alin Sorin Pîrvu, de la UM 01261 Piteşti, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, pe sublocotenentul Nicoleta Băcanu, din cadrul UM 01643 Piteşti, acuzată de complicitate la trafic de influenţă, şi pe maistrul militar Mircea Băcanu, din cadrul UM 01643 Piteşti, acuzat tot de complicitate la trafic de influenţă. Decizia luată faţă de cei cinci poate fi atacată cu recurs, caz în care dosarul va ajunge la completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.

Generalii Chiriţă şi Marian nu şi-au primit încă sentinţa

Judecarea celorlalte persoane, printre care şi generalul maior Mihai Chiriţă (fost comandant al Garnizoanei Argeș) şi generalul de brigadă Ion Marian, va continua la instanţa supremă, următorul termen fiind stabilit pentru 27 ianuarie 2012. În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au trimis în judecată 112 inculpaţi, dintre care doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali candidaţi la selecţii şi concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţile din Breaza şi Piteşti.
Florin Silvestru

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii