Web Analytics
scris miercuri, 10.01.2024

Colegiul Medicilor: „Peste 10 ani ne vom confrunta cu un deficit major de medici de familie”

Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenția asupra agravării problemelor din sistemul medical. „Subfinanțarea sistemului de sănătate, personal insuficient, fapt ce conduce la supranormare, burnout și creșterea riscului de malpraxis, toate acestea afectând direct calitatea actului medical și, implicit, punând în pericol sănătatea populației generale”, se arată în comunicatul CMR.

Colegiul Medicilor: „Peste 10 ani ne vom confrunta cu un deficit major de medici de familie”

CMR atrage atenția asupra crizei medicilor de familie, faptul că în zonele universitare sunt suficienți medici, în timp ce în 26 de județe – doar 1-2 medici la o mie de locuitori. „Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că, peste 10 ani, ne vom confrunta cu un deficit major de medici de familie. În același timp, intrările în sistem sunt foarte reduse, sub 3%”, mai subliniază CMR.

Citește și Mulți copii în stare gravă la spital, mutilați de petarde

Colegiul Medicilor critică deciziile luate de autorități.

Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei cu care ne confruntăm în ceea ce privește resursa umană din sănătate, în condițiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică. Avem exemplul anului trecut, atunci când decizia deblocării posturilor nu a îmbunătățit situația critică din specialități precum anestezie și terapie intensivă, medicină de urgență. Și asta pentru că nu au existat candidați pentru aceste posturi. Prin urmare, soluțiile și, implicit, rezolvarea problemei pot fi identificate doar printr-o politică coerentă, care să cuprindă aspecte complexe.

Scăderea dramatică a bugetului alocat pentru medicina de familie. În 2024, bugetul alocat medicilor de familie scade cu aproximativ 25% față de anul precedent. Această reducere drastică a resurselor financiare arată incoerență în aplicarea strategiilor de atragere a tinerilor medici în specialitate, precum și a celor de retenție în zonele deficitare, și creează dificultăți în funcționarea cabinetelor de medicină de familie existente. În acest fel este pus în pericol accesul populației la asistența medicală primară, cu efecte dramatice imediate, dar și pe termen lung”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *