Web Analytics

Colectivul Teatrului „Alexandru Davila”, pios omagiu fostului director artistic, Emilian Cortea

de | 23.09.2022 21:17 | Actualitate, Home

Colectivul Teatrului “Alexandru Davila“ din Pitești anunță cu profund regret trecerea în eternitate a celui care a fost coleg, prieten, zeci de ani actor, regizor și director artistic al teatrului nostru, Emilian CORTEA.

S-a născut la 27 iunie 1949 în comuna Schitu Goleşti și a absolvit Liceul cu program special de educaţie fizică din Câmpulung-Muscel. S-a simțit atras încă din adolescență de arta spectacolului pe care a înfăptuit-o după anii în care a practicat sport de performanță. A absolvit ulterior Institutul de artă teatrală și cinematografică IL Caragiale și a lucrat încă din anul 1971 la teatrul din Turda cu regizorul Aureliu Manea care l-a distribuit în piesa “Roata în patru colțuri”. Acolo avea să devină, la doar 22 de ani, cel mai tânăr director de teatru al României acelor vremuri.

În 1975 Emilian Cortea a primit o locuință de la stat și a fost repartizat la Pitești, unde a activat pe rând ca actor, regizor și director artistic al instituției teatrale. Ca regizor a înregistrat multe succese, cel mai răsunător fiind “Soacra cu trei nurori”, cum spunea el însuși, “un spectacol unicat în perioada postrevoluționară, jucat de 180 de ori.”

În decursul carierei a pus în scenă piese memorabile și a fost distribuit în peste o sută de roluri. Prin prisma activității sale artistice, în anul 2007 i-a fost decernat titlul de Fiu al Argeşului.

Soția și cei doi băieți, apoi nepoții, i-au fost, dincolo de arta teatrală, rațiunea de a exista.

Citeste și Actorul Emilian Cortea va fi înmormântat la Schitu Golești

Îi aducem un ultim omagiu mâine, sâmbătă, 24 septembrie 2022, la capela bisericii Sfânta Vineri din Pitești. Dumnezeu să-l odihnească, iar noi să-i păstrăm vie amintirea!

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *