Web Analytics

COLECTIV: S-au împlinit 5 ani de la tragedia care a cutremurat toată România

de | 30.10.2020 12:26 | Actualitate, Politica si Administratie

Azi se împlinesc cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv în urma căreia şi-au pierdut viaţa 65 de oameni, iar nimeni nu a fost tras la răspundere, nici până în ziua de azi. 

Pe 30 octombrie 2015, clubul a luat foc în timpul concertului Goodbye to Gravity.

Ancheta în acest caz este departe de final.

Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi.

Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului susținut de trupa ”Goodbye to Gravity”. Tragedia care a şocat o ţară întreagă şi a avut urmări pe multe planuri. La cinci ani de la incendiu, nu avem încă vinovați pedepsiți,

După incendiul din 2015, mai mulți patroni din Centrul Vechi al Capitalei au luat singuri decizia de a închide cluburile prea aglomerate. De atunci şi până în prezent, au curs demisiile la nivel înalt, rețineri, modificările legislative, trimiterile în judecată.

De asemenea, modul în care au reacționat autoritățile la această tragedie au scos în stradă mii de oameni care au făcut ca guvernul lui Victor Ponta să demisioneze.

Supraviețuitorii și părinții tinerilor care s-au stins nu au uitat niciun moment scurs de atunci și sunt revoltați că nu au fost traşi la răspundere vinovaţii de această tragedie.

Anul 2020 este primul an în care se comemorează tragedia, 30 octombrie fiind decretată „Ziua pacientului cu arsuri”.

Asociația Colectiv GTG 3010: ”La 5 ani de la Colectiv, mulțumită justiției, vom comemora cu Piedone primar. Mulțumim statului, politicienilor și justiției.”

Miercuri, 30 septembrie, Asociația Colectiv GTG 3010, formată din victime și rude ale persoanelor decedate în incendiul din clubul Colectiv, a transmis un comunicat în care mulțumește, ironic, statului și justiției, pentru că  juns să comemoreze 5 ani de la tragedie cu Piedone într-un nou mandat de primar.

##Mesajul complet al victimelor și rudelor celor decedați în Colectiv:

”Mâine, 1 Octombrie, vom intra in luna care ne va aminti mereu de Colectiv. Se fac 5 ani de când într-un club situat în centrul capitalei României a izbucnit un incendiu care a ucis 65 de tineri.

5 ani este un prilej bun de comemorare, dar mai ales este un bun prilej de analiză a acțiunilor instituțiilor statului român. Am vrea să aflăm ce a schimbat statul român în acești 5 ani. Am vrea să știm ce s-a schimbat în autorizarea funcționării spațiilor publice. Am vrea să știm cum se construiește acum în România. Am vrea să știm ce a schimbat IGSU în autorizare și control, ce pași a facut in domeniul prevenției.

Am vrea să aflăm ce a construit Ministerul Sănatății? Ar fi trebuit să avem 5 Centre de Mari Arși. Ce avem după 5 ani? Am vrea să știm ce s-a schimbat în 5 ani în spitalele morții noastre. Și am mai vrea să știm de ce după 5 ani nu avem vinovații în pușcărie. La 5 ani de la Colectiv, mulțumită justiției, vom comemora cu Piedone primar. Mulțumim statului, politicienilor și justiției.” 

## Un lanţ al memoriei va fi organizat vineri, de la ora 18.30, între Curtea de Apel Bucureşti şi clubul Colectiv.

“La 5 ani după Colectiv, un lanţ de incompetenţă şi corupţie încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după Colectiv, un lanţ de aroganţă şi impostură încă ne îmbolnăveşte în loc să ne vindece în spitale. La 5 ani după Colectiv, un lanţ de nepăsare şi iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovaţii în justiţie. La 5 ani după Colectiv, cerem dreptate! Distanţaţi din 4 în 4 metri, vom face un lanţ al memoriei între Curtea De Apel Bucureşti şi clubul Colectiv” – este mesajul unor ONG-uri care organizează vineri, de la ora 18.30,”We’re not numbers. Colectiv 5 ani. Nu uităm!”.

Antoniu Neguţ

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ” Ce avem după 5 ani? ” . Avem fix la fel … „prosti dar multi … ” / cum zicea si se falea o otreapa , dandu-se-ntelept . Acum … otreapa-i mare „primare” .