Web Analytics
scris joi, 11.07.2024

CNS CARTEL ALFA: Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) – haos și ilegalități

CNS Cartel ALFA a luat la cunoștință din materialele circulate în presă că numirile pentru funcțiile pe conducere în cadrul Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) au fost frauduloase.

CNS CARTEL ALFA: Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) – haos și ilegalități

Situația nou-înființatei Agenții este îngrijorătoare, aceste numiri sunt doar unul dintre aspecte.

Printre alte aspecte problematice menționăm:

  • Agenția este exceptată de la legea salarizării bugetare unice, la fel precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), ceea ce lasă mână liberă la netransparență privind veniturile personale și discrepanțe mari și nejustificate obiectiv, ca salarizare. față de celelalte profesii salarizate din fonduri publice. De notat că departamentul din Ministerul Finanțelor care s-a ocupat până acum de activitatea de monitorizare nu a fost remunerat de-a lungul anilor cu nimic în plus față de ce era prevăzută în Legea salarizării bugetare.
  • În ciuda subvenționării de la bugetul de stat, AMEP dorește venituri suplimentare de cel puțin 5 ori valoarea bugetului său pe anul 2024.

Agenția, înființată anul trecut prin Hotărâre de Guvern (HG 617/2023) are un buget pe anul 2024 de 18.050.000 lei (18 milioane RON). Actul normativ prevede posibilitatea Agenției de a-și suplimenta aceste venituri printr-o taxă aplicată întreprinderilor publice locale și centrale.

Prin Ordinul președintelui AMEPIP nr. 277/11.06.2024, Agenția și-a aprobat un tarif de monitorizare de 0.09% din veniturile totale ale întreprinderilor publice. Dacă facem un calcul simplu, raportează veniturile acestor întreprinderi pe anul 2022 (când avem datele) această taxă de 0,09 % / an ar duce la o sumă de 93.309.382 lei !

Lipsa de transparență din spatele acestei decizii ridică semne grave de întrebare asupra funcționării AMEPIP. Suma colectată în urma taxării o să fie de cel puțin 5 ori bugetul pe anul 2024 al AMEPIP. Nu este clar modul în care acești bani vor fi folosiți și nu se dezvoltă nevoia acestora dacă deja instituția funcționează cu 18.050.000 lei.

În anii de criză și inflație accentuată, când nu cresc salariile, iar veniturile reale a unei părți considerabile din populație scade, o parte selectată, special desemnată, ce negociază cu ușile închise, beneficiază de venituri adiționale. Unde sunt principiile solidarității sociale și ale lucrului în folosul cetățeanului, dacă chiar cei de la vârful birocrației corporative nu respectă principiile pe care ar trebui să le promoveze?

Problema pe care o semnalăm în cazul AMEPIP este de lipsă a transparenței decizionale și de crearea unei structuri de tip „stat în stat”, care face propriile reguli. Mai avem deci o instituție care are atribuții, venituri publice generoase, însă în caz de nereușită, nicio responsabilitate . Ca să dăm un singur exemplu, în criza asigurărilor, când cei care trebuiau să supravegheze piața, au eșuat, prețul tot de cetățeni este suportat!

AMEPIP funcționează deja din martie 2024, iar în continuare, în ciuda principiilor de transparență și echitate, ordinele aprobate intern nu sunt nicăieri disponibile online. Ordinul președintelui AMEPIP prin care se direcționează 0.09% din totalul veniturilor nu poate fi găsit pe nicio pagină din website, în schimbul știrilor de impact precum „monitorizarea a 7% din economia României” sunt disponibile la un click distanță.

Citește și:

În 2024, în plin proces de aderare la OECD – proces lăudat de AMEPIP pe site – lipsa transparenței în guvernarea corporativă este de fapt o nerespectare a regulilor organizației.

În concluzie, CNS Cartel ALFA solicită reducerea taxei de la 0.09% la MAXIM 0.02%, introducerea instituției în legea de salarizare bugetară și oferirea de justificări adiționale referitoare la modul în care acești bani urmează a fi cheltuiți. Simpla invocare a „monitorizării” nu este un motiv pertinent în sine.

Bogdan Iuliu HOSSU

Presedinte CNS „Cartel ALFA”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită