Web Analytics
scris miercuri, 04.01.2017

CJ a finanţat cu 26.000 lei o asociaţie de la Universitatea Piteşti care a promovat judeţul Prahova

# Încă un episod din epopeea banilor publici aruncaţi în mandatul lui Tecău pe proiecte culturale fantomă (6)

CJ a finanţat cu 26.000 lei  o asociaţie de la Universitatea Piteşti care a promovat judeţul Prahova

Readucem în discuţie în această ediţie o altă finanţare cu cântec acordată de Consiliul Judeţean Argeş în perioada 2014-2015. Este vorba despre cele două proiecte trase la indigo ale Asociaţiei Studenţilor Universităţii Piteşti, respectiv „Festivalul Cultural 2014” şi „Educaţie prin cultură”, primul finanţat de la bugetul judeţean cu 20.000 lei, iar cel de al doilea cu 6.000 lei. Ce au în comun aceste două proiecte? Faptul că ambele au avut în program o excursie la Sinaia, oraş din judeţul Prahova, promovat pe banii CJ Argeş.
Pe 12 noiembrie 2014, Asociaţia Studenţilor Universităţii Piteşti „Carol I” a obţinut una dintre cele mai mari finanţări de la bugetul judeţean – nu mai puţin de 200 de milioane lei vechi – pentru proiectul cultural intitulat „Festivalul Cultural 2014”. Acesta viza organizarea unei expoziţii de pictură pentru elevii şcolii gimnaziale din comuna Cicăneşti. Deşi proiectul ar fi trebuit să promoveze Argeşul şi patrimoniul cultural argeşean, între 6-7 decembrie 2014, 30 dintre elevii participanţi la concursul de pictură au mers într-o excursie organizată la Sinaia, în judeţul Prahova. Dintre obiectivele turistice vizitate, unul singur a fost din Argeş, este vorba de Mausoleul Mateiaş de la Câmpulung. În rest, excursia a cuprins vizite la Castelul Peleş şi la Castelul Pelişor, ambele obiective aflate la Sinaia, în judeţul Prahova. Contribuţia proprie a asociaţiei la proiectul „Festivalul Cultural 2014” a fost de 2.300 lei, în timp ce 12.990 lei au provenit din alte surse, fără ca acestea să fie menţionate. 

Excursia s-a consumat cu o lună înainte de semnarea contractului de finanțare

Pe 6 iulie 2015, Asociaţia Studenţilor Universităţii Piteşti „Carol I” a mai obţinut o finanţare de la bugetul judeţean, de această dată ceva mai mică – 6.000 de lei – pentru proiectul „Educaţie prin cultură”. Numai că acţiunile de promovare şi mediatizare a proiectului, precum şi concursul de pictură la care au participat 25 de elevi din comuna argeşeană Mozăceni (pentru care s-au cheltuit 11.100 lei) s-au desfăşurat în iunie, cu o lună înainte de semnarea contractului de finanţare. Cu alte cuvinte, acestea au fost finanţate retroactiv. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la suma de 35.290 lei, din care contribuţia proprie a asociaţiei a fost de 600 lei, în timp ce 28.690 lei au provenit din alte surse nemenţionate în contractul de finanţare.
Tot în cadrul proiectului, în iulie 2015, a avut loc o excursie organizată de studenţi, care ar fi trebuit să promoveze patrimoniul argeşean. Numai că finanţarea de 6.000 lei destinată promovării Argeşului, ar fi fost folosită pentru promovarea… Sibiului, după cum s-a menţionat, probabil din neglijenţă, în contractul de finanţare. În realitate însă, cei 20 de elevi din Mozăceni participanţi la această excursie au mers pe ruta Piteşti – Sinaia, vizitând Mausoleul Mateiaş de la Câmpulung (singurul obiectiv turistic din Argeş) şi castelele Peleş şi Pelişor din Sinaia, judeţul Prahova. Cu alte cuvinte, Consiliul Judeţean Argeş a finanţat pe bani grei promovarea judeţului vecin şi rival la plăcinta regionalizării.
Iustina Harco-Burcea

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

antisemitismul

Antisemitismul a explodat

MAKE English Version • (Episodul 1) Evreii din Europa se simt mai duşmăniţi de la momentul atacului Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, o...

Din ediția tipărită