Web Analytics

Cine este Liviu Mihai Enache, argeșeanul care a cucerit Mont Blanc

de | 2.11.2022 15:57 | Actualitate, Home

Lereșteanul Liviu Mihai Enache, şeful Formației Salvamont Câmpulung Muscel, din cadrul Salvamont Argeș este argeșeanul care a cucerit Mont Blanc. Echipa sa a montat noi marcaje în masivul Iezer-Păpușa. Culmea Mezea-Otic a mai primit șase stâlpi de marcaj, iar pe zona de creastă între Vf. Roșu și Vf. Iezerul Mare marcajul a fost suplimentat cu încă cinci stâlpi.

Salvamontistul argeșean face parte dintr-o familie în care dragostea de munte este o tradiție, iar pasiunea pentru sport s-a transformat în pasiune. Tatăl său, Gicu Enache, a fost alpinist cu performanţe notabile în cadrul Spartachiadei militare.

Cercetător ştiinţific la Academia Română, salvamontistul lereștean are în palmares ascensiuni extrem de interesante. În anul 2007, în Bulgaria, a escaladat cel mai înalt vârf din Balcani Musala, de 2925 m deasupra nivelului mării, supranumit ”Acoperişul Bulgariei“.

Citește și Mașinile Dacia, locul I la înmatriculări noi în acest an

După doi ani, în 2009, student fiind, realizează marea aventură: escaladarea vârfului Mont Blanc din Alpii francezi. Până la tabăra de bază 4200 m a fost împreună cu un prieten, Zainea Costel care, din cauza lipsei de aclimatizare, renunţă. De aici, singur, în condiţii vitrege, ducând o continuă luptă între ”el“ şi ”el“, vineri, 07 august 2009, la orele 11 şi 24 de minute, ajunge pe vârful Mont Blanc, la altitudinea de 4810 m deasupra n.m. şi arborează drapelul României. În cele 15 minute cât a stat a întâlnit un cuplu de alpinişti germani, fiind martorul logodnei acestora.

După doi ani, în 2011, a escaladat cel mai ”tehnic“ vârf din Alpii elveţieni Eiger de 3970 m deasupra n.m. Plecarea spre vârf s-a făcut (se face şi acum) de la cimitirul celor morţi în tentativa de a escalada acest vârf. Tot în anul 2011 îl găsim într-o altă tentativă alpină, reuşită și aceasta, în Italia, unde escaladează vârful Monte Rosa înalt de 4634 m, deasupra n. m., din cadrul aceluiaşi lanţ muntos Monte Rosa.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii