Web Analytics
scris joi, 06.06.2024

Cine e părintele lui „Aşchiuţă”?

De-a lungul anilor, sute de mii de copii au vizionat spectacolele de la „Așchiuță”, distractive și educative. Dar cum și când a apărut?

Cine e părintele lui „Aşchiuţă”?

După înființarea Teatrului Muncitoresc, directorul Victor Handoca a avut ideea, în iunie 1949, înființării unui teatru de păpuși la Pitești. A găsit porți deschise la autorități. Astfel, în baza unui proces-verbal emis în octombrie 1949, ca urmare a referatului secției de artă și cultură nr. 28.426 din 30 iunie 1949, aprobat prin decretul 199/1949, ia ființă Teatrul „Așchiuță”. Următorul pas a fost găsirea unui loc unde să-și poată desfășura activitatea. Cu sprijinul autorităților locale s-a putut transforma o veche clădire în care funcționase un… restaurant de pe strada Bălașa, restaurant ce fusese naționalizat.
Dorință era, numai „abc”-ul profesiei de păpușar nu era cunoscut. Directorul Victor Handoca, însoțit de tineri actori, a făcut un scurt stagiu la Teatrul de păpuși din Sibiu, obținând de acolo nu doar experiență, ci și piese de teatru și de decor.

În clădirea nu prea spațioasă, cu o singură cabină pentru actori, cu instalații improvizate și cu un paravan construit de actori din pânză de sac, au fost pregătite, numai în cele trei luni ale sfârșitului de an 1949, două piese de teatru de păpuși, sub îndrumarea actorului Cristian Șerbănescu, care semnează scenografia și regia artistică. Acestea au fost „Țăndărică și maimuța” și „Bănuțul și părăluța”, care au ținut afișul teatrului pe întreaga stagiune 1949-1950.
Cristian Șerbănescu este numit director al Teatrului de păpuși, dar rămâne și actor al teatrului de stat. O adevărată revoluție se produce la „Așchiuță” odată cu venirea actorului și regizorului Nicolae Bănică, omul fac-totum. De altfel, dl. Bănică a lucrat la „Așchiuță” 50 de ani, dintre care 40 director. A urmat director actorul Florin Dumitru. A urmat degradarea masivă a teatrului, Florin Dumitru ajungând să… cerșească un sediu pentru teatru. A murit cu acest of.
Acum să sperăm că reabilitarea va fi finalizată cât mai repede! Au trecut… 10 ani fără de „Așchiuță”!!!

Citește și Piteşti. Premiile Festivalului Internațional de Literatură în stradă

Citește și Naistul Gheorghe Zamfir a vrut să fie Cetăţean de Onoare al Piteştiului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită