Web Analytics
scris joi, 08.12.2022

Christine Bernadette Rousseau a scris două piese de teatru

Despre poeta Cristina Onofre/Christine Bernadette Rousseau am scris relativ recent, în „Jurnalul de Argeș”, când și-a vernisat o expoziție de pictură la Curtea de Argeș. Dar poeta, abia revenită din Franța, unde a fost pentru a-și ridica două noi premii – Diplôme d’Honneur au Grand Prix du Jury, decernată de Societatea Poeților și Artiștilor Franței, și Grand Prix de la Delegation Lorraine Grand Est – ne face o nouă surpriză. Publică, la Editura „Ateneul Scriitorilor” din Bacău, două piese de teatru, „Adevărata poveste a lui A Q” și „În noaptea aceasta nu e lună. În noaptea aceasta este lună”.

Christine Bernadette Rousseau a scris două piese de teatru

Este vorba, în fapt, despre o abordare postmodernistă a operei marelui scriitor chinez Lu Xun (1881-1936), puțin cunoscut în România (există o ediție de „Opere alese” din 1959), dar foarte tradus în Franța și în Anglia în ultima vreme. Ei bine, pornind de la poeziile, poemele în proză și povestirile lui Lu Xun, Christine Bernadette Rousseau (așa o să-i spunem, pentru că așa și-a semnat, de 15 ani încoace, toate cărțile) transformă în teatru opera acestuia. A simțit ritmul dramatic al scrierilor lui Xun și le-a transpus în dialoguri vii, cu minime indicații de regie și de scenografie. Cât și cum a reușit, numai un cititor al lui Lu Xun o poate spune! Dacă nu ar fi menționat transpunerea într-o scurtă introducere, nimeni de pe la noi nu și-ar fi dat seama de acest lucru.

Tot din introducere mai aflăm că: „Pe lângă pasiunea care m-a făcut să lucrez această carte a mai fost ceva: o forță care, pe măsură ce scriam, se desprindea parcă din cuvinte și vă invada; părea a fi bucuria ce vine dintr-un proiect căruia, pe măsură ce lucrezi, îi dai viață. Era ca și cum aș fi comunicat direct cu scriitorul, fără să invoc în nici un fel spiritul acestuia”.
În ceea ce o privește pe Christine Bernadette Rousseau, piteșteanca așteaptă acum ca piesele sale să fie jucate în România, eventual la Pitești. Lansarea cărții sale ultime, de teatru, iată, va avea loc la 7 decembrie, la Casa Cărții.

Citește și “Sindromul Italia”, o piesă de teatru despre badandele din Estul Europei, pusă în scenă de o italiancă

Citește și Poeta Cristina Onofre, la primul vernisaj de pictură!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...