Web Analytics

„Chiar dacă va fi sancţionat administrativ, preotul Manea nu va fi oprit de la slujbă”

de | 19.03.2014 22:32 | Actualitate

# Declară Caliopie Ichim, părintele consilier al Arhiepiscopiei Argeşului despre scandalul de la biserica din Pădureţi. Scandal de proporţii săptămâna trecută în biserica din satul Pădureți din comuna Lunca Corbului. Peste 50 de enoriaşi au intrat peste preot în biserică, în timpul slujbei, şi i-au cerut să plece. De teamă că ar putea păţi ceva, înalta faţă bisericească a sunat la 112 şi a cerut ajutorul poliţiştilor. Revolta sătenilor a pornit, conform acestora, de la faptul că preotul Edward Daniel Manea percepe taxe exorbitante pentru slujbele religioase de înmormântare, botezuri sau parastase. Mai mult, pentru banii respectivi preotul le-ar da chitanţe pe sume mult mai mici. Scandalul s-a lăsat în cele din urmă cu o anchetă a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, iar dacă va fi găsit vinovat, principala măsură, conform celor declarate de Caliopie Ichim, părintele consilier al Arhiepiscopiei Argeșului, pentru părintele Manea ar fi că acesta nu mai poate gestiona din punct de vedere patrimonial biserica.

„Am înmormântat-o pe mama şi mi-a cerut 800 de lei, iar când m-am uitat pe chitanţă erau trecuţi decât 350 de lei”

Deranjaţi de faptul că preotul nu iese în curte să discute cu ei, oamenii au intrat în biserică, în timpul slujbei, au răsturnat mai multe obiecte care se aflau în interior, după care s-au dus la altar. De teamă că ar putea păţi ceva, preotul a întrerupt slujba şi a sunat la 112. La faţa locului a sosit imediat un echipaj, iar cei doi poliţişti au încercat să ţină situaţia sub control. Însă, când au văzut că în sfântul lăcaş şi-au făcut apariţia oamenii legii, sătenii s-au enervat şi mai tare şi i-au spus părintelui să părăsească altarul. Cu greu agenţii i-au putut scoate pe oameni din biserică, pentru ca preotul să-şi continue slujba. „Eu am înmormântat-o pe mama şi mi-a cerut 800 de lei, iar când m-am uitat pe chitanţă erau trecuţi decât 350 de lei. Deci restul banilor i-a băgat el în buzunar”, a spus unul dintre săteni. O altă nemulţumire a localnicilor este aceea că preotul ar fi transformat biserica într-un adevărat depozit de materiale pentru construcţii. Mai mult, oamenii susţin că nu pot organiza parastase în bucătăria făcută special în curtea lăcaşului sfânt din acelaşi motiv.

În jurul prânzului, când a finalizat slujba, preotul a dat ochii cu sătenii revoltaţi, însă sub atenta supraveghere a poliţiştilor. Cei peste 50 de enoriaşi i-au cerut preotului să plece din parohia lor, sau cel puțin să se aleagă un nou consiliu parohial care să nu-l mai lase pe preot să facă ce vrea. Sub protecţia poliţiştilor, care au reuşit să aplaneze conflictul, preotul a stat de vorbă cu nemulțumiţii, urmând să se întâlnească din nou pentru alegerea consilierilor parohiali.

Primarul Drăgan: „Preotul Manea e un băiat cuminte, dar cred că nu prea se ține de treabă!”

Contactat telefonic, Gheorghe Drăgan, primarul comunei Lunca Corbului a ținut să ne precizeze că „preotul Daniel Manea nu se înțelege deloc cu enoriașii, tot timpul are ceva de împărțit cu aceștia. Am înțeles că dumnealui a ales un consiliu parohial care se pare că nu este pe placul enoriașilor. Am înțeles că preotul i-a invitat pe toți enoriașii la alegerea consiliului parohial și pentru că nu s-au prezentat toți a fost nevoit să aleagă dintre cei prezenți. De aici a plecat tot scandalul pentru că duminica trecută preotul s-a întâlnit cu enoriașii, iar aceștia nu au fost de acord cu cei aleși în acest consiliu parohial. Eu nu știu foarte multe, dar am văzut că cetățenii invocă faptul că preotul Manea a stabilit niște taxe foarte mari. Nu este posibil să se stabilească o taxă de înmormântare de 10 milioane de lei vechi! Nu se poate așa ceva! Eu vreau să am o discuție și cu preotul Manea să vedem despre ce este vorba. Pe de altă parte, ce spune preotul despre acest scandal, îi dai dreptate, ce spun enoriașii, le dai dreptate. Deocamdată eu nu știu unde este adevărul. Preotul Manea e un băiat cuminte, dar cred eu că nu prea se ține de treabă! Vreau să vă spun că tatăl preotului Manea a fost de asemenea preot la Pădureți și una peste alta dumnealui a făcut biserica de aici, biserica unde slujește Daniel Manea. Tatăl său a fost un om deosebit”.

Părintele Caliopie: „Va urma o anchetă referitoare la cele reclamate de către persoanele respective”

Pentru a lua un punct de vedere oficial din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului am luat legătura și cu Părintele Consilier Caliopie Ichim, cel care ne-a vorbit despre măsurile care se vor lua în cazul scandalului de la Pădureți. „Noi avem două aspecte de sesizat în această problemă, ne-a spus părintele Caliopie. Locul, satul în care se desfășoară o activitate de cult recunoscută de statul român și anume la Pădureți în comuna Lunca Corbului s-a întâmplat împiedicarea desfășurării activității religioase. Deci preotul a fost împiedicat să-și desfășoare slujba. Acum, motivațiile sunt în cercetare! O să vedem de ce oamenii au avut niște nemulțumiri ca să recurgă la un asemenea scandal. Însă, ceea ce ne deranjează pe noi este că acei oameni și-au permis să vină și să distrugă lucruri în biserică, să oprească slujba și să aibă o atitudine necuviincioasă în biserică. Orice motivație ar fi existat, nu trebuia să se ajungă aici. Oamenii se puteau întâlni în diverse alte ocazii și își puteau exprima nemulțumirile în mod civilizat! Trebuiau să reclame la instituțiile statului, să reclame la instituțiile bisericești superioare. Nu este permis ca un astfel de lucru să se desfășoare în timpul Sfintei Liturghii. Aspectul acesta ne deranjează, pe de o parte, iar pe de altă parte, vă spun că va urma o anchetă referitoare la cele reclamate de către persoanele respective și vom vedea ce susținere au acuzațiile care i se aduc preotului Manea. În ceea ce privește măsurile riscate de preot trebuie spus că în primul rând el nu mai poate gestiona din punct de vedere patrimonial biserica dacă se adeveresc acuzațiile. După aceea, nu știu dacă e cazul să se poată vorbi despre o oprire de la slujbă sau purtarea celor sfinte pentru că până una-alta sunt niște aspecte strict administrative. Dar, trebuie să vedem de ce manieră sunt abaterile, dar, în primul rând el va fi scos din administrarea financiară și tot ce înseamnă administrare parohială”. Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii