Tribunalul Prahova a dispus, marți, reducerea cu circa 10 luni a pedepsei de 6 ani de închisoare pentru fosta ministră Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute”. Instanța a dispus deducerea din pedeapsă a perioadelor în care Elena Udrea a stat în arest preventiv și în arest la domiciliu în România, precum și în arest în Costa Rica și în Bulgaria. Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă. Elena Udrea a fost condamnată definitiv în anul 2022 la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Ea își ispășește acum pedeapsa în penitenciar.
Citește și: Cornel Turcescu, soţul fostei directoare a APIA Argeş, Mari Pană, a fost schimbat din funcţie
„În temeiul art. 599 alin. 2 Cod de procedură penală în referire la art. 15 alin. 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, admite contestaţia la executare formulată de persoana-condamnată UDREA ELENA GABRIELA, în prezent aflată în stare de deţinere în Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou. Deduce din pedeapsa de 6 ani închisoare, aplicată prin sentința penală nr. 181 din data de 28.03.2017 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, perioada de la data de 25.02.2015 la data de 16.06.2015, reprezentând perioada în care petenta a fost arestată preventiv și arestată la domiciliu în România, perioada de la data de 03.10.2018 la data de 24.12.2018, reprezentând perioada în care aceasta a fost arestată în Republica Costa Rica, perioada de la data de 07.04.2022 la data de 16.06.2022, reprezentând perioada în care aceasta a fost arestată în Bulgaria, precum şi perioada executată efectiv în România respectiv de la data de 16.06.2022 la zi. Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 44/05.06.2018 emis în baza sentinţei penale nr. 181 din data de 28.03.2017 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, ulterior rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 597 alin. 7 din Codul de procedură penală poate fi formulată contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 29.04.2025.”
Citește și: Cât a costat ultima deplasare a lui Iohannis la Bruxelles în calitate de şef de stat
Avocatul Elenei Udrea a făcut primele declarații referitoare la situația fostului ministru. Acesta a punctat că ex-politiciana va putea solicita cererea de eliberare condiționată în cel mai scurt timp.
„Astăzi a fost un proces în care am solicitat ca instanța să ia la cunoștință că o parte din pedeapsă a fost deja executată în Costa Rica și Bulgaria. Urmează să facem calculele și probabil într-o lună, maxim două, vom face formularea și cererea de liberare condiționată. Ea a stat la pușcărie, nu poți să nu-i calculezi perioada respectivă. Ea a stat închisă în baza aceleiași condamnări, a aceluiași mandat, chiar dacă a fost arestată în vederea extrădării. Capete de acuzare a mai avut, dar nu mai are și nu și alte condamnări”, a declarat, pentru Fanatik, Veronel Rădulescu.
0 Comentarii