Web Analytics

Ceremonie militară și religioasă, de Ziua Drapelului, la Pitești

de | 26.06.2022 10:44 | Actualitate, Cultură, Politica si Administratie


Duminică, 26 iunie 2022, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, a participat la evenimentul prilejuit de sărbătorirea Zilei Drapelului Naţional.

Ziua Drapelului Național a fost celebrată în Pitești printr-o ceremonie religioasă și militară.

Programul a debutat cu slujba de sfințire a Drapelului Național, eveniment oficiat la Biserica Sf. Gheorghe. Steagul țării se sfințește în semn de recunoștință față de eroi. El a fost sfințit în toate timpurile. Preoții mergeau pe câmpul de luptă, unde sfințeau steagul românesc și-i întăreau sufletește pe ostași și pe eroi.

Pe platoul din fața Casei Armatei a avut loc ceremonia publică militară de înălțare a Drapelului României, în cadrul căreia s-a prezentat onorul.

Apoi, tricolorul a fost înălțat pe catarg, în acordurile Imnului naţional al României.

Despre însemnătatea și simbolistica Drapelului Național a vorbit directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu.

Această  zi  a fost proclamată prin Legea nr. 96 /1998  şi este marcată în fiecare an de către autorităţile publice române. Tricolorul ne-a reprezentat în toate momentele importante ale istoriei, fiind martor al formării poporului român.

Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el, aşa cum arată „Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003). De-a lungul istoriei, nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori. Documente sigilografice atestă faptul că, în unele epoci istorice, drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roşul în partea superioară, galbenul în mijloc şi albastrul la bază. De asemenea, proporţia culorilor nu a fost aceeaşi cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare). Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul şi chiar a lui Ştefan cel Mare.

Drapelul  Naţional, este un simbol sfânt al unităţii naţionale, simbol pe care înaintaşii noştri l-au apărat cu demnitate şi onoare; de aceea avem  datoria de a cultiva pentru generaţiile viitoare conştiinţa apartenenţei la ţară, la neam, la valorile identitare românești.

La eveniment au mai participat reprezentanți ai administrațiilor publice centrale, județene și locale: deputatul Aurel Bălășoiu, primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, subprefectul Bogdan Minciunescu,  consilierii județeni Bogdan Bălan și Cătălin Mîndroc, directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, reprezentanți ai societății civile.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *