Web Analytics

Cercetări extinse în cazul fetiţei de doi ani omorâte în bătaie de concubinul mamei

de | 28.11.2019 14:28 | Actualitate

# Avocatul Poporului intervine în cazul de la Merişani
În seara de Sfânta Maria a acestui an, o fetiță în vârstă de doi ani a ajuns la Spitalul de Pediatrie după ce a fost bătută cu bestialitate. Tragedia a avut loc în casa bărbatului unde micuța locuia împreună cu mama sa. Mama fetiței se afla la magazin atunci când micuța a fost supusă la lovituri ce i-au adus moartea. După nenumăratele lovituri primite, copila avea capul spart și coastele rupte. Era în stop cardiorespirator când a ajuns la spital, iar eforturile cadrelor medicale de a o resuscita au fost inutile și micuța a decedat la aproape o oră după miezul nopții.
În acest caz, primul suspect a fost Florin Cârstea, în vârstă de 21 de ani, din Merișani, care a și fost încarcerat, oamenii legii deschizând imediat un dosar de cercetare penală. În timpul cercetărilor, bărbatul a negat fapta, spunând că micuța s-ar fi înecat cu mâncare. De altfel, și mama, luată la întrebări, și-a schimbat tot timpul declarațiile. Cercetările au mai relevat faptul că femeia nu divorțase încă de tatăl copilului, însă locuia în casa noului iubit, împreună cu fetița. Atât mama, cât și concubinul au declarat că fetița s-ar fi înecat, însă rezultatele necropsiei efectuate au scos un alt adevăr la iveală: copila fusese bătută cu bestialitate.

A fost mama, în vârstă de doar 19 ani, și ea victimă a violenței domestice?

Sesizându-se din oficiu, Biroul Teritorial al instituției Avocatul Poporului a demarat propria anchetă pentru a afla dacă autoritățile știau de situația din familie și dacă fuseseră sesizate cu privire la posibile violențe chiar și asupra mamei copilului, o femeie în vârstă de doar 19 ani. Instituția Avocatul Poporului, prin biroul din Argeș, a cerut evaluarea și ulterior stabilirea gradului de vinovăție a femei, dacă acesta există. A urmat o anchetă socială efectuată de asistenții sociali din Merișani la domiciliul lui Florin Cârstea, unde au stat de vorbă cu tatăl acestuia. Bărbatul, la rândul său suspect în anul 2015 într-un dosar de lovituri cauzatoare de moarte, le-a povestit asistenților sociali că fiul său trăia în concubinaj cu tânăra femeie cam de prin luna februarie, când o adusese în casă. Acesta a mai spus că știa despre concubina fiului său că era căsătorită, însă nu știa cu cine. Niciunul dintre membrii familiei nu a solicitat și nu a primit servicii de asistență socială sau îndrumări de specialitate din partea compartimentului de asistență socială sau a autorității locale, iar DGASPC Argeș nu a primit, la rândul ei, nicio sesizare. De asemenea, s-a mai aflat că nici minora, nici mama acesteia nu erau înscrise pe lista vreunui medic de familie și nu aveau domiciliul pe raza localității și nici în evidențele de stare civilă nu erau.

Recomandări către Direcția Copilului

Ca atare, printr-o recomandare emisă în data de 18 noiembrie, Avocatul Poporului i-a solicitat Direcției Generale de Protecția Copilului Argeș să extindă verificările la domiciliul real al mamei copilului decedat, să facă evaluarea femeii privind posibile abuzuri sau agresiuni specifice violenței în familie și să vadă dacă nu cumva aceasta are nevoie de intervenții specializate, precum și reinstruirea personalului responsabil din cadrul Primăriei Merișani pentru a putea interveni eficient în cazuri de violență asupra copilului. Potrivit directorului DGASPC Argeș, Adrian Macovei, recomandarea a fost însușită de instituția pe care o conduce, urmând a fi duse la îndeplinire măsurile necesare, implicit extinderea cercetărilor.
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii