Web Analytics

Cercetare penală sub suspiciunea de braconaj la Albeștii de Muscel

de | 6.06.2020 19:08 | Actualitate

În seara zilei de 5 iunie 2020, o echipă a Asociației de vânătoare GTS Păpușa Leaota, gestionar al fondului cinegetic, împreună cu un echipaj al Poliției locale Bughea au surprins pe Fondul cinegetic 18 Râul Târgului, în zona Albeștii de Muscel – Valea Bughița – Albești, o persoană pentru care s-a început urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de încălcare a regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și intrare în fond de vânătoare fără autorizație de vânătoare.

# Faptele
În jurul orei 21:50, în timpul unei patrulări pe fondul cinegetic 18 Râul Târgului, echipa responsabilă de paza fondului cinegetic a auzit un foc de armă în zona Bughița-Albești. Au alertat echipajul Poliției locale din Bughea și împreună s-au deplasat în zonă, unde au găsit un autovehicul de teren. Au fost identificate două persoane, dintre care unul vânător. S-au deplasat la postul de Poliție din Câmpulung Muscel, unde a sosit de la Pitești și Serviciul arme și substanțe periculoase. Cercetările la fața locului nu au dus la descoperirea unui animal împușcat, iar declarațiile s-au întins până la ora 03.00 și a fost deschis un dosar de urmările penală doar pentru vânător, care a recunoscut că a tras un foc de armă, afirmând că a fost pentru „a speria țiganii din zonă”. Legea este clară în acest caz: regimul armelor și munițiilor a fost încălcat, arma nu era în toc, s-a făcut uz de armă fără drept și s-a intrat în fond de vânătoare fără a avea autorizație.
„Echipajele patrulează în permanență pe fondurile cinegetice aflate în gestiunea noastră. Atât pentru a preveni eventuale daune cauzate de misteți sau urși, cât și pentru a descuraja potențiale acte de braconaj. Este regretabil că fapte de genul pot dezonora o persoană și îi pot aduce urmări pentru tot restul vieții, prin existența unui cazier pătat și alte pedepse. Îi descurajăm pe cei care au făcut în trecut astfel de fapte să continue aceste practici.”, declară Mihai Zotta, președintele Asociatiei de Vânătoare GTS Păpușa Leaota.
# Gestiune și responsabilități
Fauna este în proprietatea Statului român, iar legislația este strictă. Fiecare fond cinegetic are desemnat un gestionar, care este obligat să asigure paza şi ocrotirea faunei. Împreună, GTS Păpușa Leaota, Asociația Piatra Craiului Făgăraș Conservation și Ocolul Silvic Carpathia colaborează în vederea respectării legislației privind vânătoarea, protecția faunei, cât și pentru prevenirea pagubelor produse gospodăriilor pe fondurile cinegetice 18 Râul Târgului, 20 Stoenești, 21 Izvoarele Dâmboviței și 22 Rucăr. În total, pe o suprafață de 70.000 de hectare se urmărește în primul rând prevenirea și diminuarea conflictelor provocate de interacțiunea animalelor sălbatice cu fermierii și proprietarii de gospodării, fiind eliminați mistreții care cauzează pagube în gospodării.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii