Web Analytics
scris duminică, 22.09.2024

Centralele de apartament vor fi înlocuite în România. Ce se montează în locul lor

Se tot vorbeşte în România pe această temă: dispar centralele de apartament? Pompele de căldură ar putea fi soluţia preferată pentru încălzirea locuințelor, potrivit Ministerului Energiei.

Centralele de apartament vor fi înlocuite în România. Ce se montează în locul lor

Citeşte şi: Anunț pentru românii care returnează sticle. E aşteptat un ordin UE

Conform ultimei variante a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC), publicată de ministerul de resort, ponderea boilerelor pe gaz utilizate pentru încălzirea locuințelor va scădea semnificativ, de la aproximativ 45% la doar 2,5% până în 2050.

Tehnologiile actuale, ineficiente din punct de vedere energetic, utilizate pentru încălzire și răcire, vor fi înlocuite cu pompe de căldură. Se urmărește ca aceste pompe să acopere 25% din cererea de energie necesară pentru încălzire și răcire – potrivit capital.ro.

Cum funcţionează pompele de căldură

Ce sunt, mai exact, pompele de căldură? În clădiri, acestea sunt utilizate pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, pentru răcire. În loc să producă căldură, ele extrag și valorifică energia ambiantă, fie că este vorba de energie termică din aerul exterior, ape de suprafață sau de canalizare, fie de energie geotermală din apele subterane. De obicei, ciclul de refrigerare folosește compresia vaporilor, care necesită energie electrică, dar există și pompe de căldură care sunt acționate de căldură directă.

Aceste dispozitive funcționează într-un mod similar cu frigiderul, care extrage căldura din alimentele din interior și o evacuează în exterior, dar, în cazul pompelor respective, căldura este extrasă din mediul ambiant și transferată în interiorul clădirii.

Un aspect distinctiv al pompelor de căldură față de alte tehnologii de încălzire e că energia necesară pentru funcționare este semnificativ mai mică decât energia pe care o extrag. Din acest motiv, specialiștii le consideră „multiplicatori de energie”, având în vedere că energia necesară pentru funcționare reprezintă doar o treime sau un sfert din energia obținută din mediu. Aceste informații sunt prezentate într-un articol din Panorama.

În funcție de resursa utilizată, pompele de căldură se clasifică în aerotermale, hidrotermale și geotermale. Pompele aerotermale extrag căldura din aerul exterior, în timp ce pompele hidrotermale utilizează apa din lacuri, râuri sau pânza freatică. Pompele geotermale, pe de altă parte, valorifică temperatura din pământ. Fiecare tip de pompă de căldură are avantajele și dezavantajele sale. De exemplu, cele aerotermale (sau pompele de căldură aer-apă) sunt similare cu sistemele de aer condiționat, după cum notează Panorama.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...