Web Analytics

CEDO condamnă România din cauza discriminării femeilor prin vârsta de pensionare

de | 20.12.2022 15:35 | Actualitate, Home

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România pentru că a nu a permis femeilor, în trecut, să muncească la fel de mult ca bărbaţii în funcţii publice, relatează AFP, citată de News.ro.

Cei şapte judecători ai instanţei judiciare a Consiliului Europei (CoE) au stabilit că România a încălcat articolul Convenţiei europene a drepturilor omului care interzice discriminarea în general.

Curtea a fost sesizată în 2018 şi 2020 de către două femei care au fost obligate să plece din posturi de funcţionare publice la vârsta de 60 de ani, în pofida faptului că voiau să continue să muncească.

Citește și:  Perioada de negocieri la Dacia expiră pe 25 decembrie! Ce urmează?

La acea vreme, vârsta de pensionare a bărbaţilor funcţionari publici era de 65 de ani, iar a femeilor de 60 de ani.

Legislaţia a fost modificată între timp, iar funcţionarii publici, atât femei, cât şi bărbaţi, se pot pensiona la aceeaşi vârstă.

”Faptul că reclamantelor nu li s-a permis să continue să muncească (…) până când ar fi atins vârsta de pensionare stabilită pentru bărbaţi se analizează ca o discriminare pe bază de sex, care nu este justificată în mod obiectiv şi nici necesară”, stabileşte CEDO, cu sediul la Strasbourg.

Statul român este condamnat să plăgtească o despăgubire în valoare de 7.500 de euro unei reclamante şi de 1.600 celeilalte.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *