Ce vină are doamna Ghiorghiu?

de | 21.10.2010 17:48 | Opinii

Am văzut la televizor diverşi analişti care au criticat cu răutate protestul angajaţilor din Finanţele Publice. Niciunul nu a stat de vorbă cu greviştii. Niciunul nu a dialogat cu ei. Comentariile lor nu au avut în vedere că cei care îşi strigă nemulţumirile sunt oameni înainte de fi salariaţii unei instituţii. Oameni cu nume şi cu prenume, cu familii, cu facturi de plătit, unii cu rate la bănci, oameni cu grija zilei de mâine, pur şi simplu oameni.
Două ore, atât am zăbovit printre sutele de protestatari adunaţi, săptămâna trecută, în holul de la parterul Finanţelor Publice Argeş. I-am ascultat. Erau revoltaţi, iar cuvântul este prea blând pentru a descrie fidel starea lor de nervozitate şi de frustrare. „Îi tot zic copilului meu să înveţe ca să răzbată, mai târziu, în viaţă. De ce să-i mai spun asta? Mama lui are facultate şi master şi a ajuns să câştige cinci milioane de lei! La ce mi-au folosit studiile superioare?”, mi s-a plâns o doamnă. Corectă întrebarea.
Facultate şi master are şi Elena Ghiorghiu. La 37 de ani se gândeşte serios să părăsească Finanţele: „Dacă mi-aş găsi un alt loc de muncă, aş pleca. Niciodată nu a fost mai rău! Mă simt umilită. Îşi bat joc de noi!”. Lucrează în Finanţe din 1999 şi este convinsă că există bani pentru salarii decente, dar că sunt direcţionaţi către campaniile electorale care vor veni.
Anularea stimulentelor, survenită după reducerea cu 25%, i-a coborât venitul lunar net la sub 300 de lei! L-am auzit pe Traian Băsescu declarând că stimulentele sunt parte a unui sistem clientelar. Bun. Pot fi de acord cu el. Ce vină are, însă, doamna Elena Ghiorghiu? Ce vină au colegii ei? Cum este posibil să-i laşi două luni muritori de foame, suprimând stimulentele fără ca, în acelaşi timp, să pui altceva în loc? Guvernare sinistră şi tembelă!
Politicienii sunt cei care aveau obligaţia să aşeze lucrurile pe un făgaş normal. Lor trebuie să le reproşăm că instituţia Finanţelor Publice nu a fost încă reformată. Ei au transformat stimulentele, altfel fireşti, într-un instrument perfid. Şi tot politicienii sunt vinovaţi că marea evaziune fiscală este trecută cu vederea, din motive lesne de priceput. Cine conduce Fiscul, cine conduce Garda Financiară? Nu politicienii? Nu partidele? Din cauza lor şi, desigur, a unor cozi de topor din sistem, marea evaziune îşi face de cap.
În Finanţele Publice sunt şi loaze şi şpăgari. Pentru derbedeii care iau şperţ, pentru indivizii care nu au habar de meserie sau pentru nesimţiţii care te tratează cu aroganţă şi obrăznicie la ghişee nu se cade să aruncăm anatema asupra tuturor angajaţilor din instituţie. Elena Ghiorghiu şi alţi mulţi oameni din Finanţe care-şi fac treaba, cu profesionalism şi conştiinciozitate, merită respect şi salarii decente. Este şi pentru binele nostru. O instituţie de stat în care profesioniştii sunt încurajaţi lucrează mai eficient şi mai corect în folosul cetăţenilor, al contribuabililor. Cine are urechi de auzit să audă.
(MIHAI PAUL CODUNAS)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii