Web Analytics

Ce investigații medicale vor fi decontate de CNAS de la 1 iulie?

de | 2.06.2023 12:51 | Actualitate, Home

Din 1 iulie intră în vigoare noul contract-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, potrivit Agerpres. În plus, pentru comunicarea rapidă a informațiilor necesare tratării pacienților, medicii de familie vor trece pe biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului. Aici vor putea fi trimise scrisorile medicale de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum și rezultatele analizelor și investigațiilor.

Citește și: Un microbuz care venea din Germania, accident după intrarea în România. Mai mulţi răniţi, printre care şi un copil

În lista serviciilor diagnostice și terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialități, printre care: descărcarea și interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat – specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli nutriție; tomografia în coerență optică – specialitatea oftalmologie; extracția dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică-ginecologie; imunoterapia specifică cu vaccinuri anti-alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie și imunologie clinică; puncție biopsie mamară ghidată ecografic – efectuată de medici cu specialitatea chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competenţă în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competență în senologie imagistică.

Totodată, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân. În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat: detartrajul cu ultrasunete și periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura. Fiecare asigurat poate beneficia anual de un astfel de serviciu. Pe lista investigațiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă și tomografiile dentare CBCT.

Citește și: Fântâna muzicală din Pitești a trecut la programul de vară

Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară: mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigații ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar/genital masculin; ecocardiografie de efort; RMN şold – articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast; RMN whole-body; limfoscintigrafie planară.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *