Web Analytics
scris luni, 27.11.2023

Ce drepturi ai dacă lucrezi în zilele de sărbătoare legală

Știai că beneficiezi de anumite drepturi dacă lucrezi în zilele de sărbătoare legală? Potrivit prevederilor Codului Muncii, de regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepţia salariaţilor care activează în unităţile sanitare, în cele de alimentaţie publică şi în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă.

Ce drepturi ai dacă lucrezi în zilele de sărbătoare legală

Salariații care lucrează atunci când sunt sărbători legale au dreptul să le fie compensate orele lucrate cu timp liber sau să primească un spor la salariul de bază, în caz contrar, angajatorii pot primi amendă de la 5000 la 10.000 lei. „Angajatorul trebuie să le asigure compensarea orelor lucrate cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar în cazul în care, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, transmite ITM Argeș.

Citește și Transportatorii COTAR cer DNA să ancheteze megafalimentele City Insurance și Euroins

Care sunt zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează

Potrivit Codului muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: 1 şi 2 ianuarie, 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza, 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, 1 iunie, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 August – Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator, iar prin contractual colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

Citește și Avertisment pentru șoferi! Poți ieși pozitiv la drug test din cauza unor medicamente

Amenzi de la 5000 la 10.000 lei

ITM Argeș atrage atenţia că „încălcarea de către angajator a prevederilor legale referitoare la acordarea zilelor libere şi modul de compensare a timpului lucrat de cei îndreptăţiţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...