Web Analytics

CCR: IMPOZITAREA CU 85% A PENSIILOR SPECIALE – NECONSTITUŢIONALĂ

de | 15.12.2020 16:18 | Actualitate, Politica si Administratie

Impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională, potrivit deciziei de marţi a Curţii Constituţionale a României (CCR).

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, potrivit surselor citate, după ce Curtea a amânat de patru ori decizia, care trebuia să fie dată din luna iulie. Avocatul Poporului, Renate Weber, cea care a sesizat CCR, explica pentru MEDIAFAX că, deşi se numeşte taxarea pensiilor, este de fapt o dublă impozitare.

CITEŞTE ŞI…La Penitenciarul Mioveni s-au făcut 253 de teste rapide şi 31 teste RT-PCR

„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, a declarat Renate Weber.

Avocatul Poporului a mai spus că este vorba şi despre o supraimpozitare, pentru că toate pensiile de peste 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%.

„În plus, vine aceasta taxare de 10% pentru aceste pensii între 2.001 şi 7.000 de lei şi de 85% de peste 7.001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, a mai spus Weber.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în luna iunie, legea care prevede taxarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei şi cu 10% a celor între 2001 şi 7001 lei. Concret, va fi taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

5 Comentarii

  1. Este constitutional si nediscrimibatoriu ca unii sa aiba pensie in functie de cit au contribuit pentru pensie iar altii sa aiba pensii speciale?

  2. Faceti un référendum si lasati populatiav sa décida daca vor pensie in functie de contributie la pensie sau sint de acord ça unii -politicienii, judecatorii, politistii , sa aiba pensii de 3-7 ori mai mari decit au contribuit pentru pensie .

  3. Ce pacaleala….he-ati facut sa credem ça inte-adevar vreti sa impizitati masiv pensiile speciale .
    Macar nu-i mai lasati sa se reangajeze pe cei care au si pensii speciale .
    Pentru unii, se modification si constitutia…romanul doar tea cane , in rest nu face nimic

  4. „Grozave” mutre , vazand poza ; fugiti … roamani cat iti/veti vedea cu ochii / aista-i locu’ rau !

  5. Imputita / suta la suta fu vremea inainte de ’89 . Acu’ e si mai si … pute de te trasneste !

Ion Cojocaru

Proiectul ,,Pădurea cu Povești Nemuritoare”, derulat de Fundația „Conservation Carpathia” și...

Ultimele articole