Web Analytics
scris joi, 15.01.2015

CCI Argeş cere revalorizarea Casei de Cultură a Sindicatelor Piteşti

Cândva o instituție de prim rang în județ, Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești se transformă astăzi într-o simplă amintire a unor vremuri apuse, în ciuda vieții culturale care încă o animă ocazional. La inaugurare, în anul 1971, Piteștiul își trecea în patrimoniu cea mai mare sală de spectacole din Argeș, cu o capacitate de peste 800 de locuri și spații pentru conferințe, expoziții, divertisment și alte activități culturale. Deși scopul a rămas unul nobil – educarea cetățenilor și organizarea timpului liber al acestora – după aproape o jumătate de secol e imposibil să mai crezi în valoarea de simbol a acestei instituții, în condițiile în care degradarea clădirii se accentuează, investițiile în modernizare lipsesc cu desăvârșire și cei mai mulți dintre tineri știu doar că la Casa de Cultură se joacă bingo.
Un lucru este cert: în actuala formulă, Casele de Cultură și sindicatele care le susțin nu au capacitatea financiară care să le permită investiții pentru reabilitarea și modernizarea spațiilor, nici pârghii care să le faciliteze accesul la finanțare. În acest context, CCI Argeș face un apel pentru revalorizarea și reinventarea Casei de Cultură.

CCI Argeş cere revalorizarea  Casei de Cultură a Sindicatelor Piteşti

„O Casă de Cultură din Pitești reinventată  ar putea umple golul de viață socială pe care-l resimțim cu toții”

„Discuțiile privind posibilitatea transferului Caselor de Cultură către primării au deja istorie în România. Deocamdată, inițiativele nu s-au concretizat, fie din cauza unor bariere legislative, fie ca urmare a refuzului sindicatelor. În acest context, Camera de Comerț și Industrie Argeș lansează un apel către autoritățile publice locale, mediu de afaceri, sindicate și societatea civilă, de a căuta soluții pentru scoaterea Casei de Cultură a Sindicatelor din conul de umbră în care a intrat. Să nu uităm în această ecuație faptul că Piteștiul NU are momentan nicio sală de spectacole care să se ridice la nivelul potențialului economic, social, cultural și identitar local, iar realitatea e reflectată de statistici: în anul 2013, în județul Argeș au fost circa o sută de mii de spectatori și auditori la reprezentanții artistice din cei aproape șase milioane la nivel național. E aproape jenant să imaginezi astăzi că locul în care trebuie să-și dea întâlnire elita locală e împânzit de cârciumi (în care nu se ascută nicidecum genul cafe concert!) și că reprezentațiile clasicilor teatrului românesc se țin într-o sală care are de-a face mai mult cu rigiditatea unei hale industriale decât cu noblețea artei. Trecerea Casei de Cultură a Sindicatelor în patrimoniul unei unități administrativ teritoriale și găsirea unor soluții de finanțare, inclusiv prin implicarea mediului privat și prin proiecte europene, sunt șansele pentru depășirea situației precare din prezent. Prin capacitatea, poziționarea și valoarea de simbol pe care le are, Casa de Cultură din Pitești reinventată ar putea umple golul de viață socială pe care-l resimțim cu toții”, spune Simion Zanfir, directorul general al CCI Argeș.  D.G.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...