În decursul săptămânii trecute, la Judecătoria Câmpulung au fost înregistrate peste o duzină de dosare având ca obiect suspendarea provizorie a unor executări și contestarea executărilor. Și toate, având ca solicitante zeci de persoane, au legătură cu cazul falsurilor de care este acuzată profesoara Magdalena Duță (foto), acum aflată în arestul Poliției Județene.
Am relatat în numărul anterior unul dintre cazurile care au dus la punerea în situații delicate a zeci de persoane care s-au trezit cu împrumuturi făcute pe numele lor la CAR Flexicredit Suceava, cel privitor la o tânără ce figurează ca titular într-un contract de credit și de trei ori ca girant pentru alte împrumuturi. Atât ea, cât și alți zeci de oameni au acum conturile blocate, suportă popriri pe salarii sau pensii și sunt amenințați cu instituirea de sechestru de bunuri. Și toate au pornit de la Magdalena Duță, aceasta fiind suspectată de comiterea de fals informatic și fraudă informatică în formă continuată. A fost arestată preventiv pe 5 decembrie, a contestat măsura preventivă și a rămas în arest cel puțin până pe 3 ianuarie.
Potrivit comunicatului Poliției Județene, ”profesoara de la Mioarele ar fi transmis către o instituție de creditare nebancară, prin canale de comunicare și adrese de corespondență electronică, date informatice nereale cu privire la identitatea, statutul profesional, intenția și posibilitățile de rambursare, precum și documente ce ar fi fost falsificate cu ajutorul unui sistem informatic, astfel încheind contracte de împrumut la distanță, asupra cărora ar fi aplicat semnături electronice, obținând astfel suma de peste 460.000 lei, de care ar fi dispus în mod personal”. Și se spune că sunt vizate câte 17 acte materiale pentru fiecare cap de acuzare, însă din discuțiile purtate cu câțiva dintre cei afectați rezultă că numărul acestora poate crește în timpul derulării cercetărilor. Și asta fiindcă treptat apar în cauză și un CAR din Câmpulung, altul din Târgoviște, un IFN din București.
”Stați liniștiți, că plătesc!”
Potrivit păgubiților, Magdalena Duță se folosea de datele personale ale acestora ajutată de trei femei care fie îi furnizau copii ale unor acte de identitate obținute prin diverse modalități, fie o ajutau la întocmirea actelor false ce erau transmise la Flexicredit pentru obținerea împrumuturilor care ajungeau în mai multe conturi bancare. După cum am mai precizat, în schemă apar și membri ai familiei profesoarei, în diverse ipostaze, inclusiv cele de titular și girant de credit. Nu lipsesc de pe lista celor afectați nici oameni care o cunosc foarte bine pe Magdalena Duță, în aceeași măsură fiind vorba și despre persoane care nu au avut de a face cu ea anterior, dar care s-au trezit angajați la Școala Mioarele și datori la CAR-ul din Suceava. În mod inevitabil, după luna aprilie 2024, atunci când a explodat cazul, persoanele în cauză au discutat cu arestata de acum și, de regulă, reacția acesteia era una surprinzătoare: ”Ei și ce? Ce o să se întâmple? Plătesc eu, stați liniștiți!”. Fără nicio explicație pentru faptele comise! Dar între timp a curs ancheta și s-a ajuns la percheziții și arestare, deși unii dintre păgubiți sunt de părere că s-a scurs prea mult timp de la inițierea sesizărilor la intervenție.
Cătălin Ioan Butoiu
Citește și Cazul profei de la Mioarele arestată în dosarul împrumuturilor de la CAR-ul din Suceava
0 Comentarii