Cazul Bratu: unde nu-i cap, vai de dosare

de | 15.03.2012 20:18 | Dezvaluiri

# Culisele schimbării de la şefia Inspectoratului Şcolar. De când cu demiterea sa prin… demisie, fostul șef al Inspectoratului Școlar, Gabriel Bratu, pare că și-a pierdut definitiv impetuozitatea politică și bugetară care l-a caracterizat în toată perioada cât a condus destinele învățământului argeșean. Impetuozitate soldată nu numai cu plasarea sa în a doua funcție ca importanță în ierarhia PDL-Argeș, dar și cu o avere supraponderală, plină de colesterol ca o oală de ciolan cu fasole. Chestia că, de fapt, și-ar fi dat el demisia și nu a fost demis de către minister i-o poate spune Găbiță, eventual, lui Mutu și Chivu, câtă vreme, așa cum am prezentat și în ediția trecută, ordinul de înlocuire din funcție, semnat de noul ministru Cătălin Baba, datează din 28 februarie, zi friguroasă, ce e drept, dar în care „generalul” Bratu nu pomenea de nicio demisie. Dar să-l lăsăm să-și facă numărul cu demisia, din amor propriu și politic, pentru că, așa și este, sună ca naiba ca ditamai prim-vicepreședintele PDL-Argeș să fie rașchetat din funcție ca un neica nimeni. Oricum, cadrele didactice au apreciat într-o majoritate largă plecarea sa din funcție, dar din respect față de greaua pierdere profesională suferită, i-au urat demisie ușoară. Metaforic vorbind, se poate spune despre toată tevatura cu demiterea sau demisia că, de fapt, Gabriel Bratu s-a sinucis din funcție cu un glonț în ceafă.
Că întreaga pățanie i-a tăiat de tot lui Gabi Bratu cheful de reformă educațională, programe europene, ba chiar și apetitul politic, o demonstrează atitudinea sa flască de la ședințele de partid. Vinerea trecută, de pildă, la întrunirea convocată de Stăpânul Mircea Andrei, Bratu a stat ca pisoiul pe coadă, într-o muțenie totală, mulțumindu-se să-și etaleze noua sa achiziție în materie de telefoane mobile. Dar să nu credeți că ar fi vorba de vreo „sculă” care-l poate prinde chiar și pe Obama sau Putin prin satelit. Este vorba de fapt de un jaf de telefon, model un pic mai evoluat decât cele cu manivelă, portocaliu pe față și negru pe spate, de zici că e viespe. Explicația ar fi, probabil, mitul că telefoanele mobile de tipurile cele mai rudimentare ar fi mult mai greu sau chiar imposibil de ascultat de către organele cu căști. Dar nu telefonul lui Bratu este important în toată treaba. Importantă este realitatea crudă, aceea că, de fapt, chiar dacă are rol de vioară a doua la PDL, în realitate fostul „general” n-a avut rol nici măcar de cimpoi, fiind executat sumar chiar de unii din colegii cu care se scărpina după urechi la partid. Cu gură mare și imprevizibil în evoluții, Bratu a început să deranjeze și, ca atare, i s-a făcut felul. Mai întâi din funcția de la Inspectorat, iar apoi, după cum apreciază horoscopul, și din postura de candidat la viitoarele alegeri parlamentare. Se spune că acel colegiu Pitești-Albota-Moșoaia pe care și-l rezervase Găbiță spre a-și depune icrele și candidatura, a fost deja repartizat, undercover, Cristinei Diculescu, șefa organizației de femei a PDL. Despre care se mai spune că, în caz că situația lui Bratu va căpăta greutate de bolovan și mai mare, are ca și asigurată și poziția de prim-vicepreședintă în partid, la dreapta Stăpânului. Așa e și-n viață, deci și în politică, nimic nu se pierde, totul se transformă.

Și colegii i-au dat un șut de ajutor

Un principiu politic nescris, dar universal valabil în toate partidele, atunci când se află la guvernare, este acela că nimeni nu poate fi înlocuit dintr-o funcție de execuție, cum a fost cea a lui Bratu, fără a se întreba de vorbă și organizația locală, dacă vrea sau nu schimbarea. Deci un ministru să pună brusc măciuca pe cineva, fără a-i chestiona și pe șefii politici locali dacă nu se bagă și ei să dea câteva ciomege. Așa stând lucrurile, rezultă că schimbarea lui Găbiță nu s-a scurs numai prin pixul ministrului Cătălin Baba, ci a avut la bază și unduirile ca de șarpe Kaa ale cuiva din plan local, care s-a încolăcit pe problemă, sâsâind acordul pentru înlocuire. Acum nu zicem că a fost neapărat Stăpânul Mircea Andrei, deși de la o vreme acesta parcă are niște luciri ca de piton în priviri. Să zicem că a fost doar ghinionul ca ex-generalul să n-aibă niște colegi dispuși să-l apere la greu, decât printr-un șut prietenesc în spate, dar, mai ales, pe la spate. Mergând mai departe pe șirul evenimentelor, trebuie spus că în incubatorul PDL erau puse la clocit de mai multă vreme ouăle schimbării lui Gabi Bratu. Încă pe când actualul ministru Cătălin Baba era secretar de stat în minister, iar Bratu obișnuia să-i fâțâie pe la nas relația sa privilegiată cu fostul ministru Daniel Funeriu.

Joaca de-a Baba oarba

Aroganța de atunci a lui Găbiță de a se plimba ca un păun prin fața lui Cătălin Baba, pentru a-i da lecții de competență cu privire la alcătuirea noii legi a Educației, de la adăpostul prieteniei cu Daniel Funeriu, avea să se transforme acum în plimbare cu fundul gol pe lângă argumentul solid al lui Baba, tocmai devenit ministru. O baladă locală, neinclusă însă în programa de învățământ, spune că proaspătul jupân al Educației, de cum s-a așezat în jilț, avea o poftă de schimbare a lui Bratu, cum are tigrul chef de joacă atunci când vede o gazelă mai drăgălașă și mai fragedă. Și, să vedeți noroc chior! Pe când stătea ministrul și cugeta cine să-i vină de ajutor, hodoronc-tronc, de la Argeș i-a poposit pe masă un ditamai memoriul, care conținea numai marfă pe alese la adresa lui domn’ Gabi. Fel de fel de picanterii, ba cu rechizitele și manualele școlare, ba cu banii de investiții, ba cu promovarea cadrelor cu mutări în plic, în fine, o treabă profesională, din care rezulta mult talent în cunoașterea punctelor nevralgice ale șefului școlilor și liceelor din Argeș. La care cică și-ar fi dat concursul cu mult talent chiar actualul șef al IȘJ, Dragoș Dinculescu, fost inspector la resurse umane în cadrul instituției. Na belea! Vasăzică fostul subaltern să-și sape șeful, ca să-i ia locul! Și să i-l și ia! Așa ceva doar în etnia politică a fost dus la rang de artă! Una peste alta, primind reclamația din Argeș la fileu, ministrul Baba a șutat cu o sete năprasnică, aruncându-l pe bietul Găbiță peste gardul Inspectoratului Școlar, ba unii zic că lovitura îl va azvârli pe acesta chiar și peste stadionul pe care se va juca derby-ul de la alegeri.

Soţia lui Bratu, vizitată de poliţiştii de la Antifraudă

În aceste condiții de depresie politică, pare limpede că Gabriel Bratu, chiar dacă este încă priponit în poziția de prim-vicepreședinte PDL, nu va avea parte de zile liniștite nici de-acum încolo. Când se lasă cu sânge, se știe că prădătorii se adună după miros, iar în ce-l privește pe fostul șef al IȘJ, rănile i-au fost foarte adânci. Dovadă și evenimentele recente petrecute la Mărăcineni, unde au poposit joia trecută, dis de dimineață, mai mulți ofițeri de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliție, veniți să anihileze o vastă rețea specializată în piese auto contrafăcute. Ceea ce nu se știe e faptul că, probabil în pauza de masă, unii dintre aceștia au făcut o vizită și la Școala generală 1 din Mărăcineni, unde directoare este Luminița Bratu, nimeni alta decât soția lui Gabriel Bratu. Se pare că vizita n-a fost tocmai de curtoazie, câtă vreme unele surse vorbesc și de o vie curiozitate a musafirilor nepoftiți de a studia oarece documente cu privire la lucrările executate la școala cu pricina, din banii Inspectoratului Școlar, dar cu trecere și prin bugetul Primăriei Mărăcineni. Hait!
Material realizat de Mihai BĂDESCU

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole