Web Analytics

Cazul blocului din spatele magazinului Zara. Cum răspunde dezvoltatorul imobiliar

de | 18.07.2019 13:45 | Dezvăluiri

În urmă cu câteva săptămâni, sub titlul „În spatele magazinului Zara va «răsări» un nou bloc”, Jurnalul de Argeș scria despre o investiție imobiliară ce a primit avizul Comisiei Tehnice din cadrul Primăriei Pitești și care a stârnit mai multe comentarii în rândul consilierilor locali, având în vedere că va fi realizată într-una dintre cele mai aglomerate zone din oraș, în speță parcarea din spatele magazinului Zara. Este vorba de un bloc (cu 5-6 etaje) cu locuințe de închiriat (în sistem aparthotel) ce va fi realizat de omul de afaceri Sorin Văcaru.
Jurnalul de Argeș a stat de vorbă atunci cu consilierul local Cristian Gentea și cu Flavius Panțurescu, proprietarul unui imobil aflat aproape de viitoarea investiție, aceștia aducând mai multe critici referitoare la blocul ce va fi ridicat în spatele magazinului Zara. În cele ce urmează, omul de afaceri Sorin Văcaru, dezvoltatorul investiției, ne-a spus punctul său de vedere.

Proiectul, respins inițial, admis după contestația lui Sorin Văcaru

Inițial, proiectul viitorului bloc din spatele magazinului Zara a fost respins de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (pe 13 martie a.c.), motivația fiind că „relația vizuală directă afectează imaginea monumentelor” (n.red. – în zonă sunt patru monumente istorice). Omul de afaceri Sorin Văcaru a făcut ulterior constestație, iar contestația a fost admisă, motivația fiind aceea că „întreaga zonă este complet destructurată urbanistic”. Am vorbit cu omul de afaceri Sorin Văcaru legat de contestația pe care a făcut-o și cum a motivat-o. „Motivarea respingerii proiectului a fost că investiția afectează vizual clădirile monument istoric. Este o afirmație interpretabilă și care poate fi subiectivă. Am cerut și părerea altor specialiști. S-au luat în calcul și alte lucruri, anume faptul că în zonă sunt patru clădiri ridicate în ultimii 20 de ani, toate mai înalte decât imobilul pe care îl voi ridica eu. Din bulevardul I.C. Brătianu aproape nu se vede clădirea pe care o voi ridica. Am făcut inclusiv filmări cu drona, am prezentat toate argumentele membrilor comisiei”, spune Sorin Văcaru.

Panțurescu: „În zona unde se va construi blocul sunt patru clădiri monument istoric”

Flavius Panțurescu, unul dintre proprietarii din zonă, are mai multe critici legate de viitorul imobil: „Clădirea va avea două niveluri la subsol și cred că ar fi trebuit aviz de la Direcția de Cultură și pentru acele două niveluri. Acest regim cu 2 niveluri la subsol poate afecta structura de rezistență a imobilelor din zonă. Am făcut adresă la Ministerul Culturii pentru a analiza această situație și aprobarea contestației pe care a făcut-o dezvoltatorul și care i-a fost admisă de către Comisia Națională a Monumentelor Istorice. În zona unde se va construi blocul sunt 4 clădiri monument istoric, inclusiv proprietatea mea este monument istoric, aflată la o distanță foarte apropiată de viitorul bloc. Pe noi, proprietarii, nu ne-a întrebat nimeni, nici Primăria, nici dezvoltatorul. Viitorul bloc se va construi într-o zonă de protecție a monumentelor istorice”.

Văcaru: „Zona de protecție a monumentelor istorice nu se referă la fundații”

Iată și cum răspunde omul de afaceri Sorin Văcaru criticilor formulate de către Flavius Panțurescu: „Zona de protecție a monumentelor istorice nu se referă la fundații, se referă la protecția fizică a unei clădiri, să nu se dărâme. Conform Legii 350/2001, nu se iau în calculul suprafeței desfășurate suprafețele subsolurilor cu destinație strictă pentru parcarea autovehiculelor. Regimul de înălțime „P+5+6 retras” a fost avizat favorabil. Responsabilitatea celor de la Direcția de Cultură are legătură doar cu afectarea vizuală cu acele monumente istorice și nu cu ce e sub pământ, de aceea nu apar în aviz cele două niveluri de la subsol. Legat de afectarea structurii de rezistență a unei clădiri, orice specialist în construcții vă va spune că o săpătură pentru cele două niveluri de la subsol nu va afecta structura de rezistență. Sunt lucruri simple. În ceea ce privește distanța față de clădirile monument istoric, nu există o asemenea limitare, dacă ar fi fost ar fi spus-o specialiștii”.
Legat de faptul că Flavius Panțurescu spune că nu au fost informați riveranii, Sorin Văcaru precizează că „Primăria Pitești a trimis adrese tuturor vecinilor, dar dl. Panțurescu nu este vecin direct. A fost o singură obiecție, din partea proprietarilor clădirii unde este magazinul Zara, avem un drum comun pe una dintre laturi. Aceștia au cerut ca, din moment ce una dintre laturi e la drumul pe care intră și camioane cu marfă, ar fi bine ca distanța să fie de un metru și jumătate. S-a reținut această obiecție pertinentă și bineînțeles că se va ține cont de ea”.

Gentea: „A fost o surpriză totală pentru mine că proiectul a trecut de Comisia Tehnică”

3 gentea 1252Am stat de vorbă și cu consilierul local Cristian Gentea, membru al Comisiei Tehnice din Primăria Pitești, legat de viitorul bloc. „Proiectul respectiv a intrat în prima comisie, cea de Urbanism. Proiectul nu are spațiile verzi corespunzătoare. Eu am ridicat problema că acolo va fi o aglomerație de nedescris. Reprezentantul ISU Argeș mi-a spus că mașina de pompieri nu are pe unde să intre, după care am constatat cu stupoare că a votat «pentru» în Comisia Tehnică. Eu am fost singurul care s-a opus. Pentru mine a fost o surpriză totală că acest proiect a trecut de Comisia Tehnică”.
Iată ce ne-a declarat Sorin Văcaru legat de criticile lui Cristian Gentea: „Legat de aglomerație, pot să îl asigur pe domnul Gentea că aglomerația nu va exista. În spate la «Corona» se face o parcare pe un teren de aproximativ 1.500 metri pătrați, este în curs de amenajare. Legat de spațiile verzi, pot să vă asigur că acestea vor fi conform legii. Vor fi pavele înierbate, vor fi terase verzi pe o suprafață de aproximativ 200 metri pătrați, vom respecta procentul de spații verzi”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii