Acțiune pentru folosirea responsabilă şi în siguranţă a trotinetelor electrice, desfășurată joi, 11 august a.c., în zona Expo Parc din municipiul Pitești, după ce opt accidente cu trotinete electrice au avut loc, din mai până în august, în Argeș.
La acțiunea educativă au participat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş, Primăria Pitești, Poliţia Locală Piteşti și reprezentanții firmei Bolt, operator de trotinete electrice.
Polițiștii le-au explicat celor surprinși pe trotinete electrice care sunt normele rutiere pe care trebuie să le respecte și le-au oferit tricouri cu elemente reflectorizante, inscripționate STOP JOC. START SIGURANȚĂ – Pe bicicletă sau pe trotinetă, respectă regulile de circulație!, pentru a fi vizibili pe timp de noapte. De asemenea, reprezentanții firmei Bolt le-au explicat regulile elementare de care trebuie să țină cont în utilizarea și parcarea corespunzătoare a acestor mijloace de transport.
Poliția a transmis că astfel de acțiuni vor continua. În județul Argeș, în perioada 01 mai-01 august 2022, au fost opt evenimente rutiere în care au fost implicate trotinetele electrice. Aceste accidente s-au soldat cu rănirea gravă a unei persoane și vătămarea corporală ușoară a șase persoane. Dintre cele opt evenimente rutiere, cinci au avut loc pe raza municipiului Pitești și trei în zone rurale. Șase s-au petrecut pe timp de zi.
Citește și Program special de circulație a autobuzelor Publitrans
Ce amenzi riscă utilizatorii trotinetelor electrice
Ce reguli trebuie să respecte utilizatorii trotinetelor electrice: „să conducă și să parcheze trotinetele numai în locurile permise; să conducă în linie dreaptă, evitând virajele strânse, pe drumurile publice și pe pistele de biciclete (în lipsa pistelor de biciclete, circulația este permisă numai pe sectoarele de drum cu viteză maximă de 50 km/h); să aibă asupra lor un act de identitate atunci când folosesc trotinetele”. De asemenea, casca de protecție este recomandată pentru toți utilizatorii și obligatorie pentru cei cu vârsta sub 16 ani, care sunt sfătuiţi să verifice dacă trotineta este în perfectă stare de funcţionare – roţile sunt umflate corespunzător, frâna nu este slăbită, bateria este suficient încărcată, iar acceleraţia răspunde bine la apăsare.
De asemenea, aplicația indică să nu fie folosite trotinetele: „pe ploaie sau vânt puternic, în condiții de polei sau ceață; dacă se află sub influența oricăror substanțe alcoolice sau toxice; pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete”.
Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice este sancționată cu amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, iar conducerea trotinetelor electrice pe porțiunile de drum interzise este sancționată cu amendă cuprinsă între 870 de lei și 1.160 de lei.
0 Comentarii