Timp de 40 de zile, între Paşti şi Înălţarea Domnului, creştinii folosesc formula de salut: „Hristos a Înviat!”. Răspunsul dat tot de către credincioşi este „Adevărat a Înviat!”. După această perioadă de 40 de zil se serbează Înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos, iar atunci urările vor fi: „Hristos S-a Înălţat!”, iar ceilalţi vor răspunde „Adevărat S-a Înălţat!”.
Citește și: A doua zi de Paști. Ce trebui să faci luni pentru a avea noroc tot anul
„Hristos a Înviat” este un salut al creştinilor şi, totodată, o mărturisire a credinţei că Mântuitorul a biruit moartea şi a înviat „a treia zi după Scripturi”, aşa cum mărturisesc în Simbolul Credinţei. După o perioadă de 40 de zile de post, în care credincioşii au retrăit patimile, moartea şi îngroparea lui Iisus Hristos, după noaptea de Înviere, urmează 40 de zile în care oamenii se salută cu tradiţionalul „Hristos a Înviat”. Răspunsul la salut este „Adevărat a Înviat”, adică o confirmare a celei mai mari sărbători a creştinismului. „Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos”, spun preoții.
Sărbătoarea Învierii Domnului este cunoscută sub denumirea de Sfintele Paști. Cuvântul „Paști” este de origine ebraică. La evrei, cuvântul Pascha (pesah) însemna trecere și era moștenit de aceștia de la egipteni, indicând sărbătoarea anuală a azimilor în amintirea trecerii evreilor prin Marea Roșie și a eliberării lor din robia Egiptului. Termenul „Paști” este preluat de creștini, dar primește o nouă semnificație: trecerea de la moarte la viață.
0 Comentarii