Web Analytics
scris joi, 18.01.2024

Cât plătește statul român pentru aducerea fugarilor în țară

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit despre costurile aducerii fugarilor în țară. Există un proiect de lege în dezbatere publică prin care fugarii vor fi obligați să-și suporte cheltuielile de extrădare, care, în prezent, sunt asigurate de statul român.

Cât plătește statul român pentru aducerea fugarilor în țară

„Vă pot preciza că, numai anul trecut, statul român a cheltuit, ca să aducă înapoi fugari, sume de peste 10 milioane lei. Eu spun că este mult raportat la faptul că acea persoană a decis să nu execute pedeapsa, să nu respecte autoritatea statului român. Mi se pare de-a dreptul incorect ca statul român să suporte și costurile aducerii lui în țară”, a declarat Alina Gorghiu în cadrul unei conferințe de presă de la Pitești, marți, 16 ianuarie.

Costurile variază în funcție de modul în care fugarul este adus în țară, terestru sau aerian. „Pentru un fugar adus pe cale terestră, dintr-o țară vecină, costurile sunt mai mici. Pentru fugarii pe care i-am adus, de exemplu, din Madagascar, costurile au fost foarte mari”, a precizat ministra Justiției. În cazul unei misiuni aeriene, costurile pentru cei doi ofițeri de poliție constau în bilete de avion, diurnă, cazare, transport, predarea persoanei căutate etc. Proiectul vizează două situații. Pentru fugarii care se sustrag în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății, cheltuielile aducerii în țară vor fi adăugate celor ocazionate de proces. Pentru cei care fug după ce au fost condamnați definitiv, cheltuielile cu aducerea lor în țară pot fi recuperate prin acțiune civilă.

Citește și Argeș. Discuții cu peste 100 de operatori în turism după tragedia de la Ferma Dacilor

„Costul variază pe fugar undeva între câteva mii de euro și 25.000 de euro”

În anul 2020 au fost, conform datelor oficiale, 1250 persoane față de care a fost dispusă urmărirea internațională. 1420 de persoane au fost în 2021. În anul 2022 au fost 1574, iar în 2023 – 1530 de persoane.

„Va trebui să găsim soluția să adoptăm acest proiect foarte repede. E o cale prin care statul român va arăta că nu mai are niciun fel de înțelegere față de niște oameni care sunt condamnați. Costul variază pe fugar undeva între câteva mii de euro și 25 de mii de euro”, a fost concluzia Alinei Gorghiu.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *