Web Analytics

CÂŞTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT  PE ECONOMIE ÎN LUNA SEPTEMBRIE 2020. CELE MAI MICI VENITURI ÎN HOTELURI ȘI RESTAURANTE

de | 10.11.2020 12:17 | Actualitate, Economie

 

 • În luna septembrie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5414 lei, cu 77 lei (+1,4%) mai mare decât în luna august 2020.
 • Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3321 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 46 lei (+1,4%).
 • Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (7879 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1753 lei).

 

CITEȘTE ȘI  Președintele CJ Argeș s-a vindecat de COVID

 

Septembrie 2020 comparativ cu Septembrie 2019

 • Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,8%**).

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum         

 

 • Indicele câştigului salarial real[1] a fost 105,2% pentru luna septembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
 • Indicele câştigului salarial real a fost 101,5% pentru luna septembrie 2020 faţă de luna precedentă.
 • Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 223,8%, cu 3,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna august 2020.

 

Evoluţia indicilor preţurilor de consum şi a indicilor câştigurilor salariale medii nete,

în perioada septembrie 2018 – septembrie 2020

Grafic venituri în luna septembrie 2020

Grafic venituri în luna septembrie 2020

      Datele graficului (xls)

     În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

 

 

        Septembrie 2020 comparativ cu August 2020

 

În luna septembrie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic[2], nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), precum şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.

CITEȘTE ȘI   Atenție șoferi! Doi polițiști, din Vaslui și Giurgiu, au refuzat mita oferită. La Vaslui, darea de mită a fost surprinsă de polițist cu body camera din dotare

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

 • cu 18,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv 18,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
 • între 5,0% şi 9,0% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, transporturi aeriene, alte activităţi extractive, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor textile, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
 • între 3,0% şi 5,0% în fabricarea produselor din tutun, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de poştă şi de curier, alte activităţi industriale n.c.a., activităţi de servicii anexe extracţiei, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.
 • între 2,5% şi 3,0% în hoteluri şi restaurante, cercetare-dezvoltare, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea echipamentelor electrice, tranzacţii imobiliare.

CITEȘTE ȘI   Continuă defrişarea Pădurii Trivale. Dosar penal la Primăria Moşoaia pentru abuz în serviciu şi reducerea fondului forestier naţional

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august 2020 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.

 

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

 • cu 7,1% în extracţia minereurilor metalifere;
 • între 1,5% şi 3,0% în fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea băuturilor, telecomunicaţii, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), colectarea şi epurarea apelor uzate. În sectorul bugetar[3] s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+5,2%), ca urmare a reluării plăţii unor drepturi salariale ce nu se acordă pe perioada concediilor de odihnă, inclusiv a sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. Câştigul salarial mediu net a înregistrat o uşoară scădere faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-2,1%), respectiv în administraţie publică (-1,1%).

 

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii