Muzeul Golești a reușit să obțină, în baza unei documentații minuțioase, o finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului, în valoare de 4,5 milioane lei pentru recondiționarea a 53 de acoperișuri degradate, mare parte din ele din șiță, din secția Istorie și Școala slobodă obștească precum și execuția a aproximativ 500 m liniari garduri. Adică aproximativ un sfert din casele în aer liber vor fi refăcute.
„Vom continua să atragem fonduri pentru conservarea patrimoniului de la Muzeul Golești pentru că aici avem case de o valoare inestimabilă. Sigur că da, suntem interesați mai ales de fondurile nerambursabile.Pe lângă acești 4,5 milioane de lei vom putea găsi multe alte soluții pentru conservarea patrimoniului” a spus vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu.
Citește și Pitești. Noul Teatru de Vară din Ștrand a trecut testul recepției
„Cea mai mare investiție în patrimoniul tradițional de arhitectură din România. Este cea mai mare investiție pe care a primit-o Muzeul Golești vreodată . Vă spun sincer că nu dormeam uneori noaptea gândindu-mă că nu o sa avem niciodată bani să reparăm aceste momente de arhitectură tradițională care sunt în număr foarte mare. Consiliul Județean nu ne-a lăsat în niciun an fără sume alocate pentru restaurarea patrimoniului tradițional. Problema este că găsești foarte greu meșteri sa vină să repare acoperișuri cu șiță, cu paie.Această muncă se face manual, nu se pretează la automatizare. Inteligența artificială nu a învățat să bată șiță pentru că sunt niște chestiuni care se respectă și nu pot fi industrializate. Avem acoperișuri cu paie din zona Alba sau din zona Hațegului iar prin acest proiect vom putea repara aceste acoperișuri. Cel puțin pentru 20 de ani de acum încolo nu vor mai fi probleme cu patrimoniul în Muzeul în aer liber de la Golești”, a mărturisit managerul Muzeului Golești, Iustin Dejanu.
.
0 Comentarii