Casă tradiţională din Muscel, donată Muzeului Goleşti

de | 20.11.2020 10:30 | Actualitate, Cultura, Home

Printre numeroasele certificate de urbanism solicitate anul acesta de câmpulungeni și care vizau obișnuite construcții s-a regăsit unul cu un obiect deosebit. În luna iulie, Ruxandra Cocea, medic neurolog în Pitești, a obținut un asemenea act pentru strămutarea unei locuințe pentru a fi reconstruită. Casa veche se afla pe strada Frații Golești și atrăgea privirile. Mică și cu pridvor tipic muscelean, locuința nu mai era locuită de ceva vreme. Și a atras nu doar priviri, ci și atenția, astfel că în acest an a fost demontată și s-a început reconstrucția acesteia în incinta Muzeului Golești.

Citește și Ateliere de încondeiat ouă, pictură, țesături și păpuși, la Muzeul Golești

Citește și Muzeul Golești are expoziția sa în cadrul Muzeului Brătianu

Medicul Ruxandra Cocea: „Este casa în care am copilărit”

În studiul istoric întocmit de arhitectul muscelean Anca Coșa se specifică faptul că primii proprietari cunoscuți au dobândit imobilul în anul 1903. Dar casa este mult mai veche, edificarea acesteia fiind datată undeva în a doua parte a secolului al XIX-lea. Construcția era una obișnuită în zonă, fiind realizată din lemn, piatră și pământ. ”Este o casă în care eu și Mircea am copilărit și pe care o iubim în continuare, chiar dacă nu mai este în curtea noastră. Am făcut această donație Muzeului Golești, unde am avut bucuria să întâlnesc niște oameni minunați; în acest an dificil, ei au evaluat căsuța într-un mod puțin spus profesionist. Acum o reconstruiesc identic cum era”, astfel a povestit medicul neurolog epopeea transformării căsuței din Muscel în exponat de muzeu.
Cătălin Ioan Butoiu

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

FC Argeș U19, lider în topul FRF
FC Argeș U19, lider în topul FRF

Federația Română de Fotbal a publicat clasamentul celor mai bune echipe din Campionatul Național Under 19 în 2021. Topul este condus de FC Argeș, care anul trecut a jucat finala acestei întreceri, pierdută la loviturile de departajare în fața celor de la Viitorul...