Web Analytics

Casa Memorială Ion Mihalache s-a vândut cu mult sub preţul cerut iniţial

de | 8.02.2018 11:52 | Economie

4 02# „Noul proprietar, atunci când a intrat în posesia imobilului, a promis că nu-i va schimba destinația”, spune vânzătorul

Inclusă pe lista monumentelor istorice din România, dar şi pe cea a obiectivelor turistice, casa memorială a lui Ion Mihalache, din Dobreşti- Argeş, a fost scoasă la vânzare de către moștenitori, inițial la 50.000 de euro dar, dată fiind starea de degradare în care a ajuns monumentul istoric, obținându-se în final cu mult mai puțin decât prețul unui apartament din Topoloveni. Cumpărător este fiica omului de afaceri Nicolae Stoenescu, o familie care deține mai multe terenuri la Dobrești și care a donat sume importante și pentru renovarea bisericii din localitate.
4 03Construită în anul 1880, casa a fost confiscată de comunişti în 1947, după condamnarea fruntașului țărănist la temniţă grea pe viaţă şi confiscarea totală a averii. Ion Mihalache a murit la 5 februarie 1963 în închisoarea de la Rm. Sărat așa cum se constată și pe un document de arhivă semnat de comandantul închisorii de la acea vreme, torționarul Alexandru Vișinescu.
Casa care a aparţinut omului politic Ion Mihalache a fost restituită în baza Legii 10/2001, modificată prin Legea 247/2005, iar cei care au câştigat-o în instanţă, moştenitorii surorii Vasilicăi Neaţă, descendentă a familiei fostului ministru al României, au încercat mult timp să vândă drepturile litigioase, fără succes însă. Ministerul Culturii a refuzat să-și exercite dreptul de preemțiune în cazul monumentului Casa memorială Ion Mihalache din Argeș, clasat în grupa B a Patrimoniului Național. Oferta refuzată a avut valoarea de 50.000 euro, deși monumentul istoric clasat în grupa B a patrimoniului național a avut un preț inițial estimat inițial la 70.000-80.000 de euro de către Casa de licitații Artmark.

Fiul Niculinei Mihalache: „Suma este confidenţială”

4 01Luni 5 februarie, cu prilejul comemorării a 55 de ani de la moartea fruntașului țărănist născut în Goleștii Badii, pe site-urile de socializare vânzătorul  a oferit și câteva informații despre viitorul monumentulului istoric, răspunzând curiozității unor argeșeni care întrebau ce se va alege de casa lui Mihalache.
„Noul proprietar, atunci când a intrat în posesia imobilului, a promis că nu-i va schimba destinația. Cât privește aspectul exterior, Legea 422/2001 obligă proprietarul să repare imobilul care trebuie să rămână cu aspectul inițial. Eu ridic o rugăminte către locuitorii comunei în privința bunurilor care se găseau în imobil. Din câte am aflat de la mama mea, Niculina Mihalache, văzând cum evoluează lucrurile în țară, a dat multe din lucrurile proprii către cunoscuți din comună, să aibă grijă de ele și, când lucrurile se vor aranja, să-i fie aduse înapoi. Însă, la întoarcerea acesteia din Bărăgan – comuniștii lăsându-i o cameră în care să locuiască –  degeaba a insistat să-i fie aduse lucrurile înapoi, unele de mare valoare… Am să postez aici un film cu starea clădirilor la vremea retrocedării ca să vadă toți „patrioții” din Dobrești cum au avut grijă de bunuri care aduceau aminte de omul care a scos satul din anonimat. Că, fără Ion Mihalache, de Dobrești și Topoloveni, n-ar fi auzit nimeni”, a fost replica dată de către unul dintre moștenitori, Dumitru Marina (foto), celor care și-au exprimat suspiciunea vizavi de buna credință a noilor proprietari.
Cât despre întrebarea noastră privind contractul de vânzare cumpărare, Dumitru Marina ne-a declarat: „În acte figurează fiica domnului Stoenescu din Dobrești. Suma este confidențială, muult mai mică decât spuneți dumneavoastră iar obligațiile proprietarului nu sunt prinse în contract pentru că sunt stabilite prin lege.”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii